Reisbrancheorganisatie ANVR heeft gisteren in Madrid tijdens de internationale toerismebeurs de UNWTO award in ontvangst mogen nemen van de Verenigde Naties. Zij ontving de felbegeerde ‘UNWTO Award for Innovation in Research and Technology’ voor de Carmacal-calculator, een online calculator ontwikkeld door NHTV Breda waarmee reisondernemingen nauwkeurig de CO2-vakantievoetafdruk kunnen meten.

Er waren in totaal 139 inzendingen uit 55 verschillende landen die deelnamen aan de verschillende categorieën. De ‘Carmacal’-calculator viel eerder dit jaar ook al in de prijzen bij de World Travel Tourism Council.

“De awards van de UNWTO weerspiegelen de inspanningen die de toeristische sector wereldwijd onderneemt om innovatie naar een meer duurzame en verantwoorde toekomst te bevorderen”, aldus UNWTO secretaris-generaal Taleb Rifai. “In de afgelopen tien jaar hebben de awards aangetoond dat de toeristische sector hoog inzet om dit doel te bereiken. En dit jaar speciaal, omdat we in 2017 het Internationale Jaar of Sustainable Tourism for Development vieren”, voegt Rifai toe.

Online calculator

De online calculator, ontwikkeld door NHTV Breda, meet niet alleen de uitstoot van vliegreizen, maar ook van een 20-tal andere wijzen van vervoer plus meer dan een half miljoen accommodaties wereldwijd, lokale excursies, transfers, etc. Het gaat niet alleen om losse onderdelen van een reis, maar totale pakketreizen kunnen zo worden gewogen. Inmiddels zijn tal van ANVRreisorganisaties hiermee aan de slag. De ontwikkeling van deze calculator is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Climate Neutral Group, Hogeschool Zeeland, Eceat, RDCaviation, iBuildings, ANVR en een tiental tour operators.

Paul Peeters, Lector Sustainable Tourism and Transport: “Het is wel duidelijk dat gebruikers van Carmacal tot het ‘winning team’ behoren! Dit is opnieuw een geweldige opsteker voor de bedrijven in de toerisme-industrie die voorop lopen bij het bestrijden van klimaatverandering.”