Neste, ’s werelds toonaangevende aanbieder van hernieuwbare diesel, hernieuwbare vliegtuigbrandstof, en een expert in het leveren van implementeerbare hernieuwbare chemische oplossingen, en Ravago, een wereldwijde toonaangevende distributeur en recycler van polymeren, bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van chemische recycling van plastic afval op grote industriële schaal. De bedrijven hebben een gezamenlijk doel gesteld om jaarlijks ruim 200.000 ton afvalplastic te verwerken. 

Met hun samenwerking op het gebied van chemische recycling willen Neste en Ravago het circulaire karakter van materialen versnellen en het efficiënte gebruik van hulpbronnen in de petrochemische industrie verbeteren. Tegelijkertijd willen de beide bedrijven duurzamere alternatieven bieden voor primaire fossiele grondstoffen. Dankzij de chemische recycling van plastic afval kan de petrochemische industrie aan haar recycling-doelstellingen voldoen en een duurzamer, klimaatvriendelijker assortiment ontwikkelen.

“Ravago’s geografische bereik en expertise op het terrein van plasticrecycling en Neste’s raffinage-ervaring in de optimalisatie van complexe grondstoffen, bieden een uitstekende basis voor het snel ontwikkelen en opschalen van chemische recycling. De samenwerking brengt  Neste ook dichterbij de noodzakelijke partnerships en infrastructuur die nodig is om te voldoen aan haar Plastics Pledge-doelstelling. Ons doel is om vanaf 2030 ruim 1 miljoen ton plastic afval te verwerken. Zo kunnen bijdragen aan het verhogen van het jaarlijkse Europese recyclingpercentage van post-consumer plastic afval met 25 tot 30% vergeleken met het huidige niveau”, zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

“Bij Ravago zijn we zeer begaan met de afvalkwestie. Ons bedrijf houdt zich al bijna 60 jaar bezig met de mechanische recycling van polymeren. Chemische recycling zou echter onderdeel moeten zijn van de duurzame oplossing die onze samenleving nu nodig heeft om te voorzien in de groeiende behoefte aan het valoriseren van consumentenafval. Wij kijken vol trots uit naar de samenwerking met Neste, dat toonaangevend is op het gebied van hernieuwbare grondstoffen. De samenwerking biedt namelijk een solide basis voor het doorontwikkelen van opkomende technologieën en een uitgangspunt voor een grotere industrie. We willen deze kwestie definitief oplossen”, zegt Theo Roussis, CEO van Ravago.

Met behulp van chemische recycling kunnen de bedrijven zelfs gekleurd en gemixt plastic verpakkingsafval upgraden naar grondstoffen van hoge kwaliteit voor de productie van nieuwe plastics, chemische stoffen en brandstoffen. In tegenstelling tot mechanisch gerecycled plastic, kan afvalplastic na chemische recycling worden gebruikt als grondstof in zelfs de meest gevoelige applicaties, zoals voedselverpakkingen of medische toepassingen.