In januari 2014 is door Defensie, onder begeleiding van de categoriemanager bedrijfskleding Rijk, een uniek project van start gegaan. Het project heeft als MVO-doelstelling het leveren van een significante bijdrage aan het verminderen van de grote afvalberg textiel. In het project Verwerking post consumer textiel in nieuwe producten door middel van recycling is een belangrijke mijlpaal bereikt. Op 15 juni 2016 heeft de ondertekening plaats gevonden op de militaire basis van Defensie te Soesterberg.

Het traject

Defensie heeft voorafgaand aan deze tender marktconsultaties en leveranciers dagen gehouden. Gaande dit traject zijn de verwachtingen van Defensie richting de markt vertaald. Voorafgaand aan deze ontwikkeling, is een consortium gevormd tussen diverse Nederlands/Belgische partijen, om tot deze innovatieve ontwikkeling te komen.

De ontwikkeling

Na drie jaren van ontwikkeling hebben de Belgische partijen European Spinning Group (ESG) en Clarysse en de Nederlandse partijen Van Scherpenzeel en Texperium, gezamenlijk een handdoek ontwikkeld bestaande uit 40 % post consumer (gebruikt textiel) gerecyclede katoen. Voor de berekening van de milieu besparingen is gebruik gemaakt van de LCA Tool van de Modint. Om een korte indruk te geven van de milieu besparingen; 1 kilo handdoek bespaart 5559 liter water (79%), 1,64 kg CO² (46%) en 0,56 MJ aan energie (1,09%).

Clarysse

Clarysse is marktleider en meest duurzame handdoeken producent in Europa, gevestigd in België. Het bedrijf is niet alleen een pionier en de grootste converter van Fairtrade katoen in huishoudtextiel in Europa, maar is ook C2C gecertificeerd en wereldtop op vlak van CSR compliance en MVO. Verder gebruikt Clarysse alleen energie uit renewable sources en wordt het water dat gebruikt wordt 100% gezuiverd. Clarysse produceert/verkoopt per dag tussen de 90.000 en 100.000 handdoeken. Met een omzet van meer dan 40 miljoen euro is Jules Clarysse Europees leider in de verkoop en productie van bad- en keukenlinnen. Daarnaast worden ook verwante producten aangeboden.

Soesterberg, 15 juni 2016 Contractondertekening KPU in het project gerecyclede post consumer textiel

Soesterberg, 15 juni 2016
Contractondertekening KPU in het project gerecyclede post consumer textiel