De presentatie van de cijfers komt op de eerste dag van de grote VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg. Staatssecretaris Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) liet eind vorige week juist weten dat zij de komende anderhalve week in Zuid-Afrika gaat pleiten voor een grotere rol voor bedrijven in de ontwikkelingssamenwerking.

Nergens in de onderzochte landen is het vertrouwen in grote bedrijven zo laag als in Nederland. Denemarken staat op dit onderdeel aan de top, met 37 procent. Gemiddeld wereldwijd is dit 9 procent.

Liefdadigheidsinstellingen

De milieubeweging en charitatieve instellingen scoren overigens niet veel beter. Van de Nederlanders denkt maar 4 procent dat zulke groepen het beste voorhebben met de samenleving.

De Nederlander is ook niet optimistisch over de mogelijkheid de strijd tegen de armoede te combineren met bescherming van het milieu, een van de uitgangspunten van de conferentie. Iets meer dan de helft vindt dat dit niet kan.

Mensenrecht

Schoon water moet een mensenrecht worden, ook als daar belastinggeld voor nodig is, vindt 79 procent van de Nederlanders. Wereldwijd is 84 procent het daarmee eens, van de inwoners van de EU gemiddeld 89 procent.

Verder zegt 42 procent van de Nederlanders dat het milieu in eigen land de laatste tien jaar is verbeterd. In China is dit meer dan driekwart, in Georgië 9 procent. Bijna een kwart van de Nederlanders ziet geen verschil met tien jaar terug.