Op 09-09-09 zal dr. Marnix van Gisbergen tijdens het Awearness Fair Fashion Event te Arnhem resultaten uit het onderzoek bekendmaken. Daarbij worden vragen beantwoord als: welke informatie wil de Nederlander over duurzame producten ontvangen, wanneer wil de Nederlander deze informatie ontvangen en op welke manier, wat is de Nederlander bereid (meer) te betalen voor duurzame producten, hoeveel vertrouwen heeft de Nederlander in duurzame producten en wat is de ideale rol van de overheid volgens de Nederlander. Meer specifiek zal worden ingegaan op de do’s en dont’s volgens de consument rondom duurzame kleding. En voor die duurzame kleding wil veertig procent van de Nederlanders ook meer betalen, zo blijkt uit het onderzoek. Ook geven we de aftrap voor een onderzoek naar het effect van keurmerken bij duurzame (kleding) producten.

Het Awearness Fair Fashion Event vindt plaats op 09-09-2009, de Dag van de Duurzaamheid, in het Huis der Provincie aan de Markt 11 in Arnhem. Het Awearness Fair Fashion Event staat in het teken van duurzame (bedrijfs)kleding. Tijdens dit event verzorgt onder andere DutchSpirit een modeshow voor ondernemers en een voor consumenten waarin innovatieve kleding wordt getoond zoals de ‘^Cradle to Cradle jeans’ gemaakt van oude postconsumer spijkerbroeken en restafval, Tenzil gemaakt van eucalyptus bomen (100 % composteerbaar) en jurken gemaakt van Merino wol (100% hergebruik) en toont daarmee aan dat ^cradle to cradle kleding te maken is in verschillende vormen. Deze vormen komen samen in het Sustainable kostuum. Daarnaast word de volgende stap getoond in de vorm van ‘Bio Based Hoezen’ gemaakt van zetmeel uit aardappelen (100 % recycelbaar) en afval van rietsuiker productie. Aan alle modeshows die dag nemen uitsluitend merken en ontwerpers deel die voldoen aan diverse duurzaamheidscriteria.

Naast de modeshows zal de dag bestaan uit presentaties over kledingproductie en de innovatieve wijzen waarop met milieuproblemen omgegaan wordt, inspirerende paneldiscussies met ontwerpers, fair fashiondeskundigen, bedrijfskledingproducenten en beleidsmakers en de mogelijkheid deel te nemen aan (netwerk)bijeenkomsten. Het event wordt georganiseerd door Awearness Fair Fashion Events op uitnodiging van de Provincie Gelderland.