Het straatarme Bangladesh is evenals vorig jaar het corruptste land ter wereld. Nigeria, Paraguay, Madagaskar, Angola, Kenia en Indonesië scoren ook bijzonder slecht. Per werelddeel bekeken scoort Noord-Amerika het best met een gemiddelde van 6,8 per land. Europa komt niet verder dan een 6,2. Maar Europa is verdeeld: de 15 EU-landen komen gemiddeld tot een 7,2, de overige landen scoren gemiddeld een 5,2. Azië komt niet verder dan een 3,7, Zuid-Amerika haalt gemiddeld een 3,4 en Afrika sluit de rij met een 3,3.

In een toelichting riep Transparency-directeur Peter Eigen de wereldleiders op de duurzaamheidstop in Johannesburg op tot actie. ,,Corruptie hindert duurzame ontwikkeling en berooft de kinderen van vandaag van de middelen die ze morgen nodig hebben om te overleven.”

Eigen noemt de situatie in Argentinië en de drieklovendam in China voorbeelden van toenemende corruptie. maar hij noemt ook Slovenië en Rusland als plaatsen waar vooruitgang wordt geboekt. Rusland, met een 2,7 op de 71e plaats, heef volgens hem echter nog een lange weg te gaan.