Ecoloog Willem Ferwerda, die zich de ambitieuze taak stelt om ecosystemen in crisis te herstellen, is door de jury gekozen tot aanvoerder van de Duurzame 100. Voor het eerst staat iemand uit de natuurwereld op nummer 1 in de Duurzame 100 van Trouw.

Ferwerda is medeoprichter en ­directeur van Commonland, een organisatie die de natuur, de bodem en de landbouw wil herstellen in grote, onleefbaar geworden gebieden. Na de beoordeling van meer dan 400 genomineerden door twaalf onafhankelijke juryleden, kwam Ferwerda als eerste uit de bus.

Bedrijfsleven

De aandacht voor het klimaat verklaart ook de hoge klassering van twee topmannen van grote Nederlandse bedrijven in de top tien: Feike Sijbesma van DSM op plek 7 en Paul Polman van Unilever op nummer 9. Sijbesma neemt internationaal het voortouw om een belasting op CO2 van de grond te krijgen, Polman ­bemoeide zich direct met de klimaattop en stelt in eigen bedrijf harde doelen om de uitstoot te verminderen. Het bedrijfsleven, van groot tot klein, doet het sowieso goed in de lijst. Daar komt volgens de jury de daadkracht vandaan die in de politiek ontbreekt.

Duurzaamheidsmanagers Marlijn Simons-Somhorst van Lidl en Jan Kempers van Heineken komen met stip nieuw binnen op respectievelijk plaats 16 en 19. Verder staat Carola Wijdoogen (NS) op #44, Paulette van Ommen (DSM) nieuw op #61 en Anniek Mauser (Unilever) op #64.

Lees het volledige Trouw artikel