Gisteren was het precies tien jaar geleden dat Ray Anderson (wijlen CEO van tapijtfabrikant Interface) zijn visionaire key-note speech hield op het 5de Nationaal Sustainability Congres (NSC) in Bussum. Anno 2014 worden veel van zijn denkbeelden volop omarmd en zijn ze terug te vinden in wat een inclusieve en circulaire economie wordt genoemd. Rob Boogaard, de CEO van Interface Europe, vertelt op het 15e Nationaal Sustainability Congres (4 november 2014) hoe Interface Andersons visie in de praktijk brengt. 

Ray Anderson is een toonbeeld van een CEO die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Hij heeft zijn positie gebruikt om Interface te veranderen en heeft daarmee velen in de industrie geïnspireerd. Hij was er van overtuigd dat er geen andere optie is dan duurzaam ondernemen. In zijn speech introduceerde hij inmiddels bekende begrippen als ‘Products as a service’ en ‘Closing the loop’. Zijn visie heeft Interface radicaal veranderd en Rob Boogaard zal op het derde lustrum van het NSC uitleggen hoe dat is gebeurd.

Boogaard: “Door technologie uit andere sectoren toe te passen in de productie van tapijttegels heeft Interface grote stappen gezet in het terugbrengen van zowel haar eigen footprint als die van de keten. We werken al 20 jaar aan Mission Zero en laten hierdoor zien dat alleen radicale doelstellingen leiden tot radicale veranderingen. Interface heeft de afgelopen drie jaar grote resultaten bereikt in haar Mission Zero. Sinds dit jaar is een CO2-reductie van 90% gerealiseerd in de Europese productielocaties. Daarmee hebben we wellicht de schoonste fabriek van Europa.”

“Changing the game with technology” is dit jaar het thema van het Nationaal Sustainability Congres. Folkert van der Molen (marketingmanager bij Royal HaskoningDHV en organisator van het Nationaal Sustainability Congres): “Gamechangers als Interface, waarbij technologie een belangrijke rol speelt in verduurzaming, willen we het podium bieden. Gamechangers gebruiken nieuwe technische mogelijkheden, spelen slim in op markttrends en maken nieuwe combinaties van de beschikbare middelen. Ze definiëren een volledig nieuw speelveld, met nieuwe spelers, nieuwe spelregels en nieuwe businessmodellen.”

Het Nationaal Sustainability Congres is het grootste duurzaamheidsevenement van Nederland. Organisatoren zijn advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en congresbureau CKC.

Lees meer informatie over het Nationaal Sustainability Congres. Schrijf nu in met een vroegboekkorting!