Lightyear, het high-tech bedrijf dat de allereerste lange-afstand zonnewagen ter wereld ontwikkelt, gaat een partnership aan met The Sharing Group om 5.000 Lightyear Two auto’s te leveren aan autodeelplatform MyWheels, marktleider op het gebied van deelauto’s in Nederland. Het massamarktmodel is vanaf 2025 beschikbaar in de MyWheels-vloot. Daarnaast wordt in 2023 de Lightyear One, Lightyear’s eerste ‘statement’-model, aangeboden op het MyWheels-platform. Met deze samenwerking werken Lightyear en The Sharing Group aan Lightyear’s missie om schone mobiliteit voor iedereen, overal ter wereld, mogelijk te maken, en kunnen ze netonafhankelijkheid bieden aan de gebruikers van MyWheels.

“De toekomst van mobiliteit draait niet alleen om het voertuig zelf, maar ook om de manier waarop we het gebruiken. Het autodeelconcept is een voorbeeld van hoe de markt zich ontwikkelt om nieuwe, duurzamere manieren te vinden om mensen mobiel te houden zonder zelf een auto te bezitten”, zegt Lex Hoefsloot, medeoprichter en CEO van Lightyear. “Door Lightyears aan te bieden via een autodeeldienst als MyWheels, kunnen we onze missie sneller en efficiënter uitvoeren. Deze samenwerking is een spannende stap op weg naar een schonere toekomst en we zijn er trots op dat we met MyWheels en The Sharing Group de handen ineen slaan.”

Lightyear One is het eerste model van Lightyear, en komt in beperkte oplage op de markt. Door de Lightyear One toe te voegen aan het MyWheels autodeelplatform, wordt deze innovatieve auto toegankelijk voor een breder publiek. De Lightyear One gaat eind zomer 2022 in productie, en wordt eind dit jaar geleverd aan de eerste klanten. MyWheels zet een deelactie op voor trouwe leden om vanaf 2023 al in een Lightyear One te kunnen rijden.

Lightyear Two wordt het massamarkt model van de technologie producent en komt vanaf 2024/2025 op de markt met een toegankelijke prijs vanaf €30.000. Naast de milieuvoordelen van zonne-elektrische voertuigen, zijn ook de economische voordelen op lange termijn gunstig. Voertuigen als de Lightyear One en de Lightyear Two wekken zelf stroom op en hebben minder bewegende onderdelen dan andere auto’s, zodat hun onderhouds- en gebruikskosten relatief laag zijn.

Leider in de autodeelmarkt

MyWheels is de Nederlandse marktleider op het gebied van autodelen. Het bedrijf begon in 1993 als een van de pioniers op het gebied van autodelen en is in de afgelopen twee jaar enorm gegroeid, met een landelijke dekking van 2.500 deelauto’s in Nederland. Karina Tiekstra, CEO van MyWheels, zegt: “MyWheels zet fors in op de elektrificatie en inmiddels is al meer dan 50 procent van de deelauto vloot elektrisch. Met de komst van Lightyear op het platform, laten we onze gebruikers de toekomst van mobiliteit ervaren. Een mooie stap in onze missie om met 1 miljoen auto’s Nederland mobiel te houden.”

Henri de Jong, CEO bij The Sharing Group:, “The Sharing Group investeert in innovatieve organisaties op het gebied van technologie, energie en mobiliteit die geloven in de kracht van delen en het breed toegankelijk maken van diensten die voorheen alleen voor de happy few beschikbaar waren. De samenwerking tussen Lightyear en MyWheels past heel goed bij onze gezamenlijke ambitie om de transitie van mobiliteit en energie te versnellen. Het feit dat twee Nederlandse impact gedreven scale-up bedrijven samenwerken om deze nieuwe oplossing op de markt te brengen maakt me echt trots.”