Over het algemeen zijn mensen zich er wel van bewust dat printen slecht is voor het milieu. Dat het ook gezondheidsschade en schade aan de printer kan veroorzaken weet men vaak niet. De juiste cartridge voor je printer kiezen is dus belangrijk. Wat moet je weten…?

Iedereen kent de cartridges van de originele merkfabrikanten (OEM). Aan de verkoop van printers verdienen deze fabrikanten niet veel. De verdiensten halen ze uit de verkoop van de printsupplies. Daarom zijn originele cartridges vaak onevenredig duur. De milieuzorg van de OEM’s is enkel gericht op CO2-compensatie. Door beperkte recycling wordt slechts 20% van deze cartridges goed verwerkt. Printen met originele cartridges is dan ook duur en niet duurzaam.

Dan zijn er de mensen die cartridges kopen bij de goedkope winkelketens. Goedkoop blijkt dan vaak duurkoop. Deze cartridges zijn niet recyclebaar en belanden na eenmalig gebruik op de afvalberg. De cartridges zijn van overwegend Chinese makelij en voldoen niet aan Europese regelgeving. Deze regelgeving dient om ons milieu te beschermen maar ook ter bescherming van onze gezondheid. Er worden regelmatig partijen klooncartridges in beslag genomen waar giftige stoffen in zijn aangetroffen. En dan is er nog de kans op materiële schade. Doordat patenten niet worden gerespecteerd, kunnen klooncartridges schade aan de printer geven. Waarop je vervolgens geen garantie hebt.

Als je moet printen, kies dan voor een duurzaam alternatief: remanufactured cartridges. Dit zijn ingezamelde originele cartridges die geschikt gemaakt worden voor hergebruik. Dit wordt gedaan volgens een nauwgezet en gecertificeerd proces waarbij patenten gerespecteerd worden en de kwaliteit gewaarborgd is. Dit proces is intensiever dan het OEM productieproces maar omdat er geen sprake is van hoge marges zijn remanufactured cartridges goedkoper dan de originele exemplaren.

Hergebruik is veel beter voor het milieu maar het kan zelfs met zero waste. In onderstaande korte video worden de verschillen en effecten van cartridges duidelijk en maak je kennis met OWA: het 100% duurzame cartridgemerk.

Miriam Verbraak, Armor OWA