Als je denkt aan de bouw, dan denk je waarschijnlijk niet aan duurzaamheid. Vaak denken mensen dat de bouw enorm vervuilend is en dat dit niet anders kan. Maar niets is minder waar! Er zijn heel veel mooie en duurzame initiatieven in de bouw. Zoals de opkomst van elektrische bouwmachines. Deze machines maken geen gebruik van vervuilende diesel, maar werken op elektriciteit. Gaaf, toch? Benieuwd of jij moet gaan overstappen op elektrische palletwagens? Je leest het hier!

Van elektrische auto’s en fietsen naar elektrische bouwmachines

Elektrische machines zijn niet per se nieuw. De elektrische auto en fiets horen bij de dagelijkse kost. We kijken al lang niet meer op van een Tesla of een Stella fiets. Maar elektrische bouwmachines? Dat is nog een beetje onbekend terrein. We zijn gewend dat palletwagens, stapelaars en heftrucks afhankelijk zijn van diesel. Maar als we het wat duurzamer willen aanpakken, dan kan dat natuurlijk niet met diesel.

De voordelen van elektrische bouwmachines

Buiten het feit dat elektrische bouwmachines beter zijn voor het milieu, wil je natuurlijk ook weten wat je er zelf aan hebt. Ten eerste is een elektrische bouwmachine vaak vele malen energie efficiënter dan een diesel variant. Een elektrische bouwmachine verbruikt minder energie, wat op de lange termijn dus scheelt in kosten. Zo kun je de investering van elektrische heftrucks uiteindelijk terugverdienen. Buiten dat zijn elektrische machines ook makkelijker te onderhouden dan diesel machines. Ook mooi meegenomen: elektrische bouwmachines produceren veel minder geluidsoverlast. Ideaal dus als je op een plek werkt waar je misschien rekening moet houden met buren of omwonenden. Zo kun je jezelf een hele hoop gedoe, klachten en ontevreden mensen besparen.

De juiste keuze voor jou?

Elektrische bouwmachines hebben dus super veel voordelen en laten we eerlijk zijn, de kans is groot dat we in de toekomst volledig overstappen op elektriciteit. Fossiele brandstoffen beginnen op te raken en worden daarbij ook steeds duurder. Heb je wat kapitaal over en wil je graag voorlopen op de concurrenten? Dan is het kopen van elektrische bouwmachines super slim. Je kunt én geld besparen én voorlopen op de concurrentie én een steentje bijdragen aan het milieu. Als dat geen win-win situatie is, dan weten wij het ook niet meer!  De prijzen van fossiele brandstoffen blijven stijgen, dus het is zeker geen gek idee om alvast te zoeken naar een ander alternatief. Dus wat denk je? Ga jij voortaan aan de slag met elektrische bouwmachines?