Milieuvriendelijke aandelen leveren meer op dan vervuilende

Zoals je ongetwijfeld wel weet, raden we duurzaam beleggen van harte aan. Het is immers de verantwoordelijkheid van iedereen om zijn steentje bij te dragen aan het milieu. Maar veel mensen laten duurzaam beleggen liever links liggen of gaan er op zijn minst niet specifiek naar op zoek. Zijn de bedrijven waar ze in investeren ‘groen’? Zoveel te beter, maar voor de meerderheid van beleggers is een betrouwbaar rendement een veel belangrijkere factor. Tot voor kort was de algemene tendens immers dat duurzame, groene aandelen en fondsen een inferieur rendement opleverden ten opzichte van hun minder milieubewuste tegenhangers. Een recent onderzoek van de University of Sussex Business School wees uit dat in feite het tegenovergestelde waar is: milieuvriendelijke aandelen en fondsen leveren meer op dan vervuilende, met over het algemeen minder risico – zonder nog rekening te houden met het belastingvoordeel dat je hierbij krijgt in Nederland. Dat is natuurlijk goed nieuws voor iedereen die hier interesse in heeft. In dit artikel leggen we kort uit wat duurzaam beleggen precies is en wat het recente onderzoek naar voren heeft gebracht. Tot slot geven we je een aantal voorbeelden van ‘groene’ aandelen en fondsen.

Wat is duurzaam beleggen precies?

Met duurzaam beleggen bedoelen we je geld investeren in bedrijven die hun best doen om zo duurzaam en milieubewust mogelijk te werk te gaan en daarom de sticker van ‘milieuvriendelijk’ opgeplakt krijgen.

Dat kan zijn door zo weinig mogelijk plastic te gebruiken, groene stroom te hanteren bij de productie, werknemers van thuis laten werken en zo geen groot, vervuilend kantoor te hebben.

Hiernaast is er ook de voor de hand liggende mogelijkheid om te investeren in bedrijven of brede sectoren die niet alleen duurzaam bezig zijn, maar ook effectief goed zijn voor de natuur. Denk bijvoorbeeld aan een producent van zonnepanelen, elektrische auto’s of vleesvervangers.

Het is mogelijk om duurzaam te beleggen via je bank, maar het kan ook gewoon online, wat het beste trading platform voor jouw voorkeur, budget en risicotolerantie ook is.

Onderzoek van de University of Sussex Business School

De University of Sussex Business School (in samenwerking met Birkbeck, University of London) heeft recent een studie uitgebracht waarin ze het rendement van groene aandelen hebben bekeken. Hun classificatie van duurzaamheid berust op de hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen.

De kern van de studie komt neer op het feit dat bedrijven met een hoger dan gemiddelde score op het vlak van duurzaamheid, niet alleen een hoger rendement opleverden voor investeerders, maar ook met minder risico kwamen.

Gemiddeld kan je met een portfolio met de ‘beste’ duurzame aandelen tot wel 7% meer rendement verwachten, met 30% minder risico dan een portfolio met aandelen in vervuilende bedrijven.

Dat is een zeer aanzienlijk verschil en toont aan dat het de moeite loont om goed na te denken over in welke aandelen en fondsen je jouw geld stopt.

Deze studie gebruikte bedrijven die genoteerd zijn in de S&P500, dus de Amerikaanse beurs. Hoewel het dus bijlange niet zeker is dat dit ook geldt voor Nederlandse bedrijven, zijn er natuurlijk ook andere voordelen die vasthangen aan investeren in duurzame bedrijven van eigen bodem (zie verder).

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat duurzame bedrijven over het algemeen een hoger ‘systemic risk‘ lopen, met andere woorden het risico dat de hele sector waarin ze zich bevinden in elkaar stort.

Dat komt voornamelijk omdat duurzame bedrijven vaak nog in een weinig bekende en opkomende markt opereren, denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende wagens. Het risico dat een dergelijke sector – en de bedrijven daarin – in elkaar storten, is groter dan het risico dat een bedrijf zoals BMW of Volkswagen failliet gaat.

Maar naarmate deze nieuwe sectoren zich bewijzen en overheden meer en meer beginnen inzetten op groene initiatieven, vermindert het systemische risico, met natuurlijk nog beter rendement als resultaat.

De studie concludeert dat duurzame aandelen en fondsen over het algemeen het beter doen dan niet-duurzame aandelen en fondsen, als je rekening houdt met alle factoren.

Wat zijn de criteria voor groene aandelen in Nederland?

Om als groen aandeel te worden bestempeld, heeft de Nederlandse overheid een aantal criteria opgesteld.

Een groene belegging is volgens de overheid een “belegging in een fonds dat deelneemt in projecten voor milieubescherming”. Je krijgt hierop een vrijstelling van je belastingen en zal dus met andere woorden alleen belastingen moeten betalen als de waarde ervan boven een bepaald bedrag uitkomt.

Dat bedrag hangt af van of je een fiscale partner hebt (tot €60.429) of niet (tot €120.858).

Hiernaast is er ook nog extra heffingskorting. Kortom, naast de ethische overwegingen zijn er dus ook een heleboel andere financiële redenen om duurzaam te beleggen.

Enkele groene aandelen/fondsen

Wat toch een belangrijk nadeel is aan groene aandelen en fondsen, is dat er niet heel veel zijn – of toch alleszins niet in de ogen van de overheid. Als je de bovenvermelde belastingsvoordelen wil ontvangen, kan je enkel kiezen uit groene aandelen en fondsen zoals:

  • ABN AMRO Groen Fonds
  • Fortis Groen Fonds
  • Stichting Groenfonds
  • Triodos Groenfonds nv
  • Stichting NOTS RE Investments

Heb je zelf interesse om te beginnen met duurzaam beleggen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan is het boek Duurzaam Beleggen voor Dummies misschien iets voor jou.

Share Button