De RND heeft in juni 2008 in een brief aan minister Cramer opheldering gevraagd over de VROM-subsidies aan Milieudefensie. Hierbij heeft de RND aangegeven dat ze wil dat de overheid een einde maakt aan wat de RND
noemt: ‘de stelselmatige treiterijen van gesubsidieerde milieu- en goededoelenorganisaties die winkelketens het leven zuur maken’.

Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij
Milieudefensie: “De RND schiet met losse flodders. Ze hebben geen concrete beschuldiging geuit. We hebben tot twee keer toe de RND uitgenodigd voor een gesprek, maar de RND weigert daar op in te gaan.”
De RND kiest ervoor om het gesprek via de media te laten verlopen.
Milieudefensie vindt dit onacceptabel en is hierover erg verbaasd. Zeker omdat Milieudefensie april 2008 nog samen met de RND een lobbybrief verstuurde over illegaal gekapt hout aan de Europese Commissie. In december 2007 complimenteerde de RND Milieudefensie over haar onderzoek bij de bouwmarkten naar illegaal gekapt merbau hout in buitendeuren.

Milieudefensie doet elk jaar onderzoek naar tien grote bouwmarkten, warenhuizen en tuincentra die houten tuinmeubelen verkopen met als doel het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt te vergroten. Dit tuinmeubelenonderzoek is belangrijk, omdat illegale en destructieve houtkap voor onze houten producten als tuinmeubelen, buitendeuren en bouwmaterialen leidt tot ontbossing en sociale conflicten in herkomstlanden zoals Indonesië.

Dit jaar werden in 69 vestigingen 8500 meubelen geïnventariseerd op de herkomst van het hout, keurmerken en andere claims. Deze resultaten worden aan de bedrijven voorgelegd ter controle en hun reactie wordt waar nodig opgenomen in het rapport. Milieudefensie doet onderzoek in Indonesië en andere herkomstlanden naar milieu- en sociale problemen rond ontbossing. Sinds het begin van het onderzoek is het aandeel duurzaam hout in tuinmeubelen gestegen van 21 procent in 2005 tot meer dan 50 procent in 2008. Het aandeel valse milieuclaims is in die tijd gedaald tot minder dan 1 procent. Milieudefensie bereikte dit laatste door diverse zaken aan te spannen en te winnen bij de Reclame Code Commissie.