Milieudefensie: Ikea in de fout met valse voorlichting tuinmeubelen

Milieudefensie roept tijdens het paasweekeinde in een radiospotje consumenten op om dit jaar geen houten tuinmeubelen te kopen bij Ikea en tuincentrum Groenrijk. Daar is de kans namelijk groot om een tuinmeubel van illegaal en destructief gekapt hout te kopen. De advocaat van Milieudefensie sommeert daarbij Ikea om alle misleidende milieuclaims te verwijderen voor vrijdagmiddag vier uur. Weigert het bedrijf hieraan gehoor te geven, dan stapt Milieudefensie naar de rechter. Bij winkelketens Leen Bakker en Kwantum worden juist bijna alleen maar tuinmeubelen uit duurzaam beheerde bossen met FSC-keurmerk verkocht. Dit blijkt uit een enquête van Milieudefensie bij tien winkelketens.

ilieudefensie onderzocht voor het vierde opeenvolgende jaar het aanbod houten tuinmeubelen bij tien grote winkelketens1. Dit jaar vroegen we ook aan de ketens zelf wat het aanbod FSC-gecertificeerd hout, uit duurzaam beheerde bossen, is in hun assortiment tuinmeubelen. Daaruit blijkt dat Ikea en Groenrijk het slechtst scoren. Leen Bakker en Kwantum doen het wel goed, zij verkopen bijna alleen maar houten tuinmeubelen uit duurzaam beheerde bossen. Goed nieuws is ook dat het totaalaanbod van FSC-tuinmeubelen in Nederland bijna anderhalf keer zo groot is dan vorig jaar.

Ikea verkoopt vooral tuinmeubelen van acacia-hout, afkomstig van plantages in tropische landen. Voor de aanleg van deze plantages wordt vaak oerbos gekapt. Ikea verkoopt maar een laag percentage tuinmeubelen dat wél het FSC-keurmerk heeft. Anne van Schaik, campagneleider bij
Milieudefensie: ‘Consumenten worden bij Ikea om de tuin geleid met een misleidende milieuclaim over verantwoord bosbeheer, terwijl de Reclame Code Commissie in 2007 Ikea hiervoor al veroordeelde. Milieudefensie zal naar de rechter stappen als Ikea deze milieuclaims niet voor vier uur vrijdag verwijdert.’

Groenrijk is een franchise-organisatie en kan niet aangeven wat het aandeel FSC is op de winkelvloer. In 2007 was dit slechts tien procent, zo blijkt uit winkelinspecties van Milieudefensie. Groenrijk verkoopt meubelen van bangkirai-hout uit de regenwouden van Indonesië, waar bijna tachtig procent van de kap illegaal is. Ook verkoopt Groenrijk teakhout van plantages op Java, waar veel sociale conflicten over de houtkap zijn met de lokale bevolking.’De ondernemers van Groenrijk krijgen de vrije hand en blijken massaal fout hout in het assortiment te nemen. Groenrijk moet ervoor zorgen dat haar winkelhouders alleen nog maar duurzaam FSC-hout verkopen’, aldus Anne van Schaik.

Share Button