Milieudefensie vraagt de banken de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van hun investeringen en leningen in kaart te brengen. Vervolgens moeten ze duidelijk maken hoe ze deze uitstoot willen verlagen. ‘Dat kan bijvoorbeeld door in plaats van in vervuilende projecten, te investeren in klimaatvriendelijke en duurzame alternatieven. Zo kan de enorme invloed van de banken op het klimaatprobleem positief worden ingezet,’ aldus Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie:

De vier grootste Nederlandse banken beschikken samen over meer dan 2.700 miljard euro die zij uitzetten als investeringen en leningen. Hiermee financieren ze jaarlijks een CO2-uitstoot die ruim drie keer zo groot is als de uitstoot van heel Nederland. Met de campagne ‘Banken: spaar het klimaat!’ roept Milieudefensie de banken op om hun bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken, klimaatproducten voor klanten te ontwikkelen en klimaatvriendelijk te investeren .Deze campagne is onderdeel van de HIER klimaatcampagne, waarin meer dan 40 maatschappelijke organisaties participeren.

Banken en klimaatverandering

7 mrt 2007: Rabobank introduceert klimaathypotheek en klimaatcreditcard.
29 jan 2007: ING kondigt aan bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken.
20 dec 2006: Fortis kondigt aan bedrijfsvoering klimaatneutraal te maken.
Dec. 2006: Internationaal netwerk van NGO’s (Banktrack) neemt eisenpakket van Milieudefensie voor klimaatvriendelijk bankieren over.
2 dec. 2006: SER pleit voor klimaatcriteria door banken bij investeringen en leningen van banken.
Sept. 2006: Start publiekscampagne ‘Banken: spaar het klimaat’ van Milieudefensie. Als onderdeel van de campagne voeren lokale Milieudefensiegroepen actie bij bankfilialen in twintig gemeenten en wordt een estafette-actie in vijf grote steden georganiseerd.
Juli 2006: Kamervragen naar aanleiding van het Milieudefensierapport leiden ertoe dat minster Zalm en staatssecretaris Van Geel klimaatcriteria voor investeringen en leningen door banken meenemen in
hun ToekomstAgenda Milieu.
Juni 2006: Publicatie rapport ‘Investing in climate change/The role of Dutch banks’ en de Klimaat Prestatie Index 2006 door Milieudefensie.