Microsoft heeft vannacht haar jaarlijkse duurzaamheidsrapport gepubliceerd, met een uitgebreide blik op hun vooruitgang in 2021 om een koolstofneutraal, waterpositief en afvalvrij bedrijf te worden tegen 2030. Toen Microsoft in januari 2020 haar doelen en plannen bekendmaakte, hebben zij ook transparantie beloofd bij het delen van learnings. Het rapport van dit jaar bevat een aantal belangrijke lessen, en uiteraard ook Nederlandse inbreng op het gebied van activiteiten en initiatieven. 

Nederlandse inbreng

In het verslag komen de volgende Nederlandse activiteiten terug:

  • Wereldwijd overstromingsrisico’s en waterreserves evalueren: Deltares, een wereldleider op het gebied van water en ondergrond, met expertise in het voorspellen van overstromingsrisico’s en het monitoren van ecosystemen, heeft Azure en de Microsoft Planetary Computer gebruikt om twee wereldwijde datasets van meerdere decennia te genereren, waarmee organisaties worden geholpen om veranderende wateromstandigheden in verband te brengen met de mensheid, infrastructuur en omgevingen.
  • Schonere stranden met AI en robots: Elk jaar komen er 4,5 biljoen sigarettenpeuken in het milieu terecht met hun giftige filters. TechTics (Den Haag) werkt aan een oplossing om dit milieu- en sociale probleem met behulp van technologie op te lossen. Zij hebben een mobiele strandschoonmaakmachine gebouwd, de BeachBot, die gebruik maakt van AI met de hulp van Azure infrastructuur en Microsoft Trove om sigarettenpeuken op te sporen, op te rapen en in een veilige afvalbak weg te gooien. De BeachBot komt voor uit het Microsoft Social Enterpreneurship programma, dat startups met een sociale impact ondersteunt op het gebied van technologie, connecties en expertise, zodat ze zich kunnen focussen op het tot leven brengen van hun visies en het verbeteren van de wereld.

Lees het verslag