De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zijn deze maand zes jaar van kracht. Alle Verenigde Naties-leden, inclusief Nederland, staan achter deze maatstaf voor duurzaamheid. In zes jaar zijn de zeventien doelen ingeburgerd als duurzaam kompas.

Meer dan duizend gemeenten, onderwijsinstellingen, mkb’ers en verschillende multinationals hijsen deze maand de vlag. Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt de SDG’s centraal in de eigen doelstellingen. De boodschap aan het nieuwe kabinet is duidelijk: het is hoog tijd om duurzaamheid écht te integreren in beleid. Aan goede argumenten geen gebrek, want de SDG’s leiden ons naar een veerkrachtige economie, groene banen en een groter welzijn. Dat komt goed van pas, na de coronacrisis.

Een aantal buurlanden heeft het regeringsbeleid geformuleerd volgens de zeventien doelen, en in Duitsland en Finland stuurt de overheid de SDG-agenda centraal aan. Recent riepen alle Europese regeringsleiders – inclusief demissionair premier Mark Rutte – op om alle investeringen die nodig zijn voor het herstel na de coronacrisis, te richten op het behalen van de SDG’s. Dit is niet langer een keuze, maar noodzaak, stelden de leiders.

Toch lijkt het er in de formatiegesprekken op dat de doelen opnieuw geen centrale plek krijgen. Het ‘document op hoofdlijnen’ van VVD en D66 heeft weliswaar aandacht voor klimaatbeleid en een groene, inclusieve economie. Maar de SDG’s worden slechts eenmaal genoemd, onder ontwikkelingssamenwerking. Het is een veelzeggende denkfout.

Door de SDG’s zo stiefmoederlijk te behandelen, laten de beoogde coalitiepartijen niet alleen de vlaggenhijsers in de kou staan, ze laten zelf ook kansen liggen. Zeker nu de formatie zo stroef loopt. Want hoewel VVD, D66 en CDA vaak lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan, zijn ze het over de SDG-agenda al eens.

Daarmee heeft informateur Johan Remkes een gezamenlijke basis om mee te werken. En hebben we hopelijk volgend jaar echt iets om te vieren op de zevende verjaardag van de SDG’s.

Judith Maas (directeur SDG Nederland), Coenraad Krijger (directeur IUCN NL), Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland),  Linda van Beek (directeur Global Compact Netwerk Netherlands),  Bart Romijn (directeur Partos) en Pia Termijn (bestuurslid Nationale Jeugdraad). Dit opinie-artikel is eerder gepubliceerd in het FD en met toestemming auteurs overgenomen.