Laat deze Covid-19 crisis de plastic vervuiling-crisis niet nóg groter maken. Dat is onze dringende oproep aan onze overheid en bedrijven.

foto credits: Beach Guardian / Greenpeace

Onderzoekers schatten dat er wereldwijd elke maand maar liefst 129 miljard mondkapjes worden gebruikt. Een hoeveelheid die moeilijk voor te stellen is. En die maken de plastic-crisis nog groter, want helaas komen veel van deze maskers in de natuur terecht.

Ik zie ze in ieder geval overal; op straat, in ‘t bos, in de sloot en zelfs aangespoeld op ‘t strand. Waar er voorheen vooral snoeppapiertjes, plastic flesjes en blikjes lagen, komt daar nu een nieuw soort plastic vervuiling bij. Door regen en via bijvoorbeeld rivieren komen deze mondkapjes ook in onze zee en op onze stranden terecht, waardoor dieren erin verstrikt raken of het verwarren voor voedsel. En ze breken langzaam af in microplastics, die uiteindelijk via de voedselketen in ons eigen lichaam terecht komen.

Daarom deze dringende oproep. We vragen onze overheid en bedrijven om met een duurzame oplossing te komen voor dit probleem.

Wil jij helpen? Teken dan onze petitie voor een wereld zonder wegwerpplastic. Dankjewel.

Meike Rijksen, plastic campagneleider Greenpeace