Deze week is het de Nationale Recycleweek, een week waarin Nederland in het teken staat van het recyclen van oude apparaten en lampen. Bij Thuiswinkel.org stimuleren we recycling, maar kijken we ook verder. Zo zijn veel van onze leden actief in het hergebruik van producten of het verkopen van refurbished producten. Deze vormen van circulariteit zijn meer en meer zichtbaar, dus wij lichten de mogelijkheden graag even toe.

De online retailsector wordt meer en meer circulair en met name in de wereld van elektronica zijn er stappen te maken. De komende jaren zal de wet- en regelgeving vanuit Europa grote impact hebben op de wijze waarop elektronica verkocht wordt. De eerste webwinkels nemen al stappen, waardoor circulariteit wordt steeds beter zichtbaar wordt. We geven je een aantal voorbeelden:

 • Reduce – Gamma

  Een bekend voorbeeld is het huren van elektronica in plaats van het te kopen. Hiermee doen we aan consuminderen, wat in het Engels ook wel reduce wordt genoemd. Zo biedt Gamma de mogelijkheid om boormachines, schuurmachines of andere gereedschap te huren. Op deze manier worden producten slimmer gebruikt via een deeleconomie.

 • Re-use – Coolblue

  Coolblue biedt haar klanten de mogelijkheid om producten te kopen die door consumenten zijn teruggestuurd of omgeruild en die niet als nieuw verkocht kunnen worden. Dit is een eerste stap naar hergebruik, oftewel re-use.

 • Reparatie – ReplaceDirect & FixjeiPhone

  ReplaceDirect stimuleert het vernieuwen van producten, oftewel de reparatie ervan. Ze bieden onderdelen aan waardoor je eenvoudig apparaten kunt repareren. Zo verleng je de levensduur van een product en zorg je dat er minder elektronisch afval ontstaat. FixjeiPhone geeft consument pro-actief bij de aankoop van producten informatie over hoe ze een product zelf kunnen repareren voor het geval het kapot gaat.

 • Recycling – BCC

  Bijna alle retailers maken de inname van oude apparaten en materialen mogelijk. Zo ook BCC, dat inleverbakken van Wecycle in de winkel heeft staan. Op deze manier wordt het recyclen van elektronische apparaten mogelijk gemaakt en kunnen de grondstoffen beter worden benut.

Bekijk meer van deze voorbeelden en uitleg rondom circulariteit in onze animatievideo:

Deze voorbeelden zijn allemaal onderdeel van de R-principes die samenkomen in de R-ladder (oorspronkelijk bedacht door de Ellen MacArthur Foundation) en danken hun naam aan het gegeven dat ze elk met een R beginnen, zoals Re-use, Repair en Recycle. Steeds vaker worden de R-principes ingezet binnen de retailbranche. In de toekomst zullen nieuwe businesscases ontstaan waarin de R-principes worden toegepast. In onderstaand schema staat een overzicht van de 10 R’en. Hoe hoger je in de ladder zit, hoe beter het is voor het milieu.

Margreeth Pape, Programmamanager Duurzaamheid & Logistiek bij Thuiswinkel.org