Maarten Guijt (Lenovo): “Duurzaamheid – niet omdat het moet, maar omdat het kan!”

Binnen de IT-sector besteden we veel energie aan het ontwikkelen van innovatieve producten die het leven eenvoudiger of leuker maken én aan oplossingen die ervoor zorgen dat we wereldwijd beter kunnen communiceren. Er is echter een gebied dat op weg is om even belangrijk te worden als de drie overige: duurzaamheid. Bij Lenovo hebben we onze duurzaamheidsinspanningen opgevoerd, omdat we niet alleen wat voor de wereld willen doen, maar dat ook kunnen. Daarnaast verlangen onze klanten ook steeds meer dat we onze verantwoordelijkheid nemen.  

Eenvoudiger om onze eigen productie te verbeteren

Anders dan veel andere IT-bedrijven controleren we het grootste deel van onze productie zelf. Meer dan 60% van onze productie vindt plaats in fabrieken die eigendom zijn van Lenovo of door Lenovo worden geëxploiteerd. Zo kunnen we meer aandacht besteden aan het hogere doel van onze duurzaamheidsinitiatieven. Enkele van deze initiatieven licht ik graag toe. 

Veel van onze producten vereisen een verpakking, omdat ze intact moeten zijn als ze de klant bereiken. Gedurende de afgelopen jaren zijn we echter steeds meer biologisch afbreekbare verpakkingen gaan gebruiken van bijvoorbeeld bamboe en suikerrietvezel. Niet alleen is dat materiaal voor 100% afbreekbaar, het maakt de verpakkingen ook lichter en kleiner.  We kunnen nu meer producten op iedere pallet plaatsen en in veel gevallen kunnen we de palletdichtheid met 33% vergroten. Dit zorgt ervoor dat we minder transporten nodig hebben. Dit heeft gezorgd voor een efficiëntieverbetering van 6,75% op het gebied van CO2-uitstoot, hebben we sinds 2008 2750 ton verpakkingsmateriaal geëlimineerd en zijn we erin geslaagd het verbruik van verpakkingen met 250 ton te verminderen in vorig boekjaar.

Betere doorstroming met waterkoeling

Wij werken ook aan verschillende innovatieve oplossingen voor servers en datacentra, waarbij we experimenteren met waterkoeling. Omdat de capaciteit van de servers toeneemt, is er een grotere behoefte aan koeling. Waterkoeling wordt dan erg interessant. Die koeltechniek vereist een betere infrastructuur dan de traditionele luchtkoeling, maar onze tests geven aan dat waterkoeling niet alleen competitief is op plaatsen waar de ruimte beperkt en de elektriciteit duur is. Om een voorbeeld te geven: we schatten dat een rack met onze watergekoelde server, ThinkSystem SD650, ongeveer 7% duurder is dan een rek met vergelijkbare luchtgekoelde servers. Echter verdienen we de kosten in één jaar terug door een lager energieverbruik (uiteraard afhankelijk van de elektriciteitsprijs) en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen.

Wij hebben ook gekeken naar waterkoeling in datacentra. Zo hebben we onder andere een warmtewisselaar ontworpen die ongeveer op dezelfde manier als de koeler van een gewone auto werkt. De warmtewisselaar absorbeert warmte die via traditionele luchtgekoelde systemen gegenereerd wordt. Bovendien hebben we een hybridekoeltechniek, die lucht- en waterkoeling met elkaar combineert, waarbij een koelflens met behulp van een vloeibaar medium de warmte van een deel van het systeem naar een ander deel overbrengt zodat de luchtkoeling efficiënter verloopt. Dit alles bespaart zowel energie als geld en vermindert de potentiële uitstoot van broeikasgassen. 

Hernieuwbare energie

In onze fabrieken lopen diverse ambitieuze projecten om lokale hernieuwbare energiebronnen te installeren. In onze vestigingen in Peking en Huiyang installeerden we systemen voor verwarming van water met zonne-energie en in onze vestigingen in Sjanghai en Hefei plaatsten we systemen voor het opwekken van zonne-energie. De totale capaciteit van die projecten bedraagt meer dan vijf MW. Die systemen zorgen voor een vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide van – naar schatting – 5000 ton per jaar. De volgenden in de rij zijn ons ontwikkelingscentrum in Morrisville (Verenigde Staten), de tweede fase in Hefei (China) en een project voor onze vestiging in Wuhan (China). Die drie projecten bereiken potentieel een capaciteit van bijna 15 MW, wat ons een flink stuk op weg helpt naar ons doel om in 2020 globaal gezien 30 MW hernieuwbare energie te produceren.

Veel initiatieven over een breed front

Wij zijn uiteraard op nog veel andere gebieden actief: ondersteunen we steeds meer overheidsbedrijven en andere bedrijven die zich bezighouden met gecompliceerde kwesties rond conflictmineralen (waaronder tin, wolfraam, tantalium en goud). We willen onze verantwoordelijkheid en die van onze leveranciers op het gebied van corruptiebestrijding en op maatschappelijk vlak verbeteren en een overzicht krijgen van heel onze keten. Zo vervoeren we steeds meer producten per trein. Vorig boekjaar stuurden we niet minder dan 400 containers per kwartaal met de trein van China naar Europa, wat een verhoging van 91% is in vergelijking met het voorafgaande jaar. 

Er is veel te doen, maar er is ook veel dat gedaan kan worden. Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over ons duurzaamheidswerk, lees dan meer in ons duurzaamheidsrapport Making a difference.

Maarten Guijt, General Manager Benelux bij Lenovo

Share Button