Een houtkachel of gashaard staan vaak niet bekend als de meest duurzame producten. En dat is (deels) waar, fijnstof en andere stoffen die vrijkomen bij verbranding van hout zijn ongezond voor mens, dier en milieu. Denken we alleen aan mensen dan is het goed mogelijk dat ze benauwd worden van de rook. En zeker als long- of copd-patiënten betreft, zij zijn erg gevoelig voor uitstoot van rook.

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat de meeste houtstokers rekening houden met hun naasten of buren. De haard wordt minder vaak aangedaan en er wordt voor zover mogelijk gestookt als het weer gunstig is. Zo kan de eventuele overlast tot het minimum worden beperkt.

Alternatieve haarden

Maar wat zijn nu de alternatieven voor zo’n leuk klein en klassiek houtkacheltje of een moderne houtkachel? Als eerste wordt er vast gedacht aan de gesloten gaskachel. Echter ook de gashaard, en dan met name aardgas, ligt al langer onder een vergrootglas. Het Nederlandse kabinet is al tijden aan het worstelen met een actieplan om het gasverbruik te verminderen. Er zijn zelfs als ideeën en voorstellen om gas te vervangen voor waterstof.

De oplossing lijkt dus niet te liggen in de voor iedereen bekende gashaard maar komt uit een  hele andere hoek. En wel ‘elektrisch vuur’. Maak daarom nu kennis met de meest duurzame haard van dit moment, de elektrische haard.

Elektrisch vuur

De elektrische haard of het elektrische vuur is zo ver doorontwikkeld dat het een volwaardig alternatief is voor een houtkachel of gashaard. Het vuurbeeld of vlammenpatroon is zo levensecht en realistisch dat menigeen denkt met een echt haard te maken te hebben. Een haard waarbij het vuur wél heet is. Uiteraard is dit bij een elektrische haard niet het geval, deze haard is specifiek ontwikkeld als sfeerhaard en zal niet geschikt zijn als warmtebron.

De mogelijkheden van een elektrische haard

Als we alleen naar de voordelen voor natuur en milieu kijken dan is de elektrische haard (met afstand) de meest milieuvriendelijke haard. Echter dat niet alleen, ook op andere vlakken scoort deze haard veel punten. Wat denkt u van de ruime keus en de vele mogelijkheden om een elektrische haard in te bouwen. U heeft geen rookgas afvoerkanaal nodig maar alleen een stopcontact. Deze haard plaatst u op de plek waar u wenst, of u nu een tv kast met open haard in gedachten heeft, een prachtige cinewall opstelling met haard onder tv of een exclusieve mediawand.

Twijfelt u nu nog of u wel een haard kunt aanschaffen? Laat u dan nu overtuigen door het zeer riante aanbod en de mogelijkheden van de duurzame elektrische haard.