De inschrijvingen voor het Low Car Diet 2013 gaan voorspoedig. Zo’n 40 topbestuurders die dagelijks in de auto stappen hebben zich inmiddels aangemeld voor de tiendaagse zonder eigen auto. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, leveren zij hun autosleutels in om tot en met 20 oktober kennis te maken met (elektrische) deelauto’s, de trein, bus, tram, metro, OV-fiets, taxi en werk- en vergaderfaciliteiten op stations.

Vorig jaar is het Low Car Diet voor het eerst georganiseerd, op initiatief van Urgenda. Bekijk hier de filmpjes. Tien topbestuurders van bekende bedrijven kwamen zonder auto vaak voor verrassingen te staan. Zo bleek werken in de trein een openbaring en was de elektrische scooter op de stations een grote hit. Het experiment is de succesfactor volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda: “Het Low Car Diet is een leuke manier om in korte tijd nieuwe dingen uit te proberen. Delen en lenen is niet alleen duurzaam, maar levert ook nieuwe inzichten op. Wie meedoet doorbreekt vaste patronen, wat verfrissend uitpakt.”

Doel 100 bestuurders x 100 medewerkers.

Dit jaar wil Urgenda met de partners via het Low Car Diet tenminste honderd topbestuurders op dieet zetten. Iedere topman of -vrouw die zich aanmeldt zal de eigen werknemers motiveren om mee te doen. Zij kunnen zich gemakkelijk aanmelden via www.lowcardiet.nl en worden uitgedaagd via dit filmpje. Het winnende bedrijf met (relatief) de meeste deelnemers krijgt tien dagen de beschikking over drie elektrische deelauto’s van Tesla. Daarnaast kan dit bedrijf een dag op stap met eigen trein en machinist.

Nieuwe mobiliteit

De beweging van eigen autobezit naar het delen van auto’s in combinatie met openbaar vervoer willen wij stimuleren. De auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil en kost veel geld. Delen van mobiliteit is goedkoper, schoner en schept ruimte op de weg en in de stad. Met deze actie gaan deelnemers andere vormen van reizen en werken ervaren. Instappen in het Low Car Diet is makkelijk: elke deelnemer krijgt één pasje voor toegang tot alle opties. Low Car Diet is een initiatief van Urgenda in samenwerking met Arriva, Connexxion, Greenwheels, GVB, de Nederlandse Spoorwegen, Qbuzz, Regus, Snappcar en Veolia. Kijk ook op www.lowcardiet.nl/partners

Agenda Low Car Diet

Op donderdag 10 oktober om 9.00 uur start Low Car Diet officieel met het inleveren van de autosleutels op station Amersfoort. Tijdens het Low Car Diet worden deelnemers gevolgd en delen ze ervaringen op social media met de Twitter hashtag #LowCarDiet. Op vrijdagmiddag 18 oktober is er een borrel over nieuwe mobiliteit en delen de deelnemers hun ervaringen. Op zondag 20 oktober krijgen de topbestuurders hun autosleutel terug. Inschrijven kan op de website www.lowcardiet.nl