Latexfalt dat asfaltproducten zoals bitumen, polymeren en kunststof bindmiddelen produceert, heeft met de ontwikkeling van een nieuwe technologie ‘ZOAB langer jong’ de Responsible Care-prijs 2014 gewonnen. Deze technologie kan de levensduur van asfalt aanzienlijk verlengen. De prijs is uitgereikt tijdens de jaarvergadering van de VNCI op 19 juni. Dit jaar waren er elf inzendingen en werden vier projecten genomineerd.

‘ZOAB langer jong’

Zeer open asfalt beton (ZOAB) is vooral tijdens de wintermaanden ergkwetsbaar. Als oplossing heeft Latexfalt de warme biobased binder Modiseal ZX ontwikkeld, dat werkt als een soort verjonging crème voor asfalt. De asfaltinnovatie zorgt ervoor dat het – door oxidatie, vorst en zon beschadigde- bindmiddel in het asfalt (bitumen) weer soepeler wordt, dat steentjes weer hechten en scheuren worden hersteld. Het bindmiddel kan simpel op het ZOAB worden gesproeid en verlengt de levensduur van het asfalt met 50 procent: van tien naar vijftien jaar. Als chemiebedrijf kan Latexfalt zo bijdragen aan de maatschappelijke uitdaging voor duurzame mobiliteit.

Deze asfaltinnovatie is volgens de directeur van Latexfalt, Bert Jan Lommerts het resultaat van intensieve ketensamenwerking met universiteiten, aannemers, TNO en Rijkswaterstaat. Zijn inschatting is dat jaarlijks zo’n 500 kilometer ZOAB een verjongingskuur met Modiseal ZX zou moeten krijgen om de levensduur ervan te verlengen. “We hebben te maken met een win-win-win-situatie. We proberen Rijkswaterstaat in beweging te brengen om dit al op korte termijn toe te passen – dat kan meteen veel geld schelen voor groot onderhoud aan het asfalt, aldus Lommerts”

Uit het juryrapport

‘De jury prijst vooral het feit dat een middelgroot bedrijf zonder grote researchafdeling een intensieve ketensamenwerking met universiteiten, aannemers, TNO en Rijkswaterstaat heeft geïnitieerd.  Samen met een heilig geloof in deze samenwerking, zelfs zonder per se een verdienmodel te hebben, is Latexfalt erin geslaagd om tot een voor de markt en de maatschappij zeer interessante innovatie te komen.’

De drie andere genomineerden waren Dow Benelux met het ‘Summerspike programma’, Styron met het project ‘Owner Visual Inspection’ en Emerald Kalama Chemical in samenwerking met afvalverwerker AVR met het project ‘Stoomimport’.

Over Responsible Care

Het Responsible Care-programma is een wereldwijd initiatief van de chemische industrie dat erop gericht is de prestaties van bedrijven voor veiligheid, gezondheid, milieu en duurzaamheid continu te verbeteren. Met de Responsible Care-prijs wil de VNCI Responsible Care breed onder de aandacht brengen.

Lees meer over Responsible Care