Lamb Weston / Meijer, producent van diepgevroren aardappelproducten en gedroogde aardappelvlokken en golfballenproducent Biogolf hebben een exclusief driejarig contract getekend. Lamb Weston / Meijergaat het aardappelzetmeel leveren dat dient als basisgrondstof voor de Biogolf Nature SX golfbal. Deze kwalitatief uitstekende golfbal is de enige ter wereld die 100% biologisch afbreekbaar is en volgens kenners speelt als een reguliere golfbal.

Gezamenlijke waarde creëren

De unieke samenwerking tussen deze producenten van respectievelijk aardappelproducten en golfballen is geboren uit een sterke intrinsieke motivatie bij beide bedrijven om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van hun leefomgeving. Voor beiden past de samenwerking uitstekend bij hun kernactiviteiten, innovatief karakter en duurzaamheidsvisie.

Aardappelzetmeel verwaarden 

Deze duurzame golfbal, die deels bestaat uit aardappelzetmeel dat vrijkomt bij het snijden van aardappels tot friet, past goed in de duurzaamheidsdoelstellingen van Lamb Weston / Meijer. Een belangrijk aandachtsgebied voor Lamb Weston / Meijer is een betere benutting van aardappelen, met maximaal hergebruik van bi jproducten/reststromen en deze vervolgens zo hoog mogelijk verwaarden, zowel milieutechnisch als economisch. De golfbal van Biogolf is hier een mooi voorbeeld van. 

Vier jaar onderzoek

Biogolf BV is ontstaan vanuit de gedachte dat ook de golfsport, bij uitstek een sport die wordt beoefend in de natuur, kan bijdragen aan het behoud van natuur en milieu. Ieder jaar raken alleen al in de VS ca. 300 miljoen traditionele golfballen (gemaakt van kunststoffen en zware metalen) ‘zoek’ in de natuur. Over andere landen bestaan geen betrouwbare cijfers. Deze niet-afbreekbare plastic golfballen blijven eeuwenlang een belasting vormen voor natuur en milieu. Biogolf heeft na ruim 4 jaar van intensieve R&D een golfbal ontwikkeld, die zowel kwalitatief aan alle speleisen voldoet en 100% biologisch afbreekbaar is. Deze bal is een goed alternatief voor 80-90% van alle golfspelers.

Efficiënt gebruik van middelen

Voor Biogolf, de Nederlandse uitvinder en producent van deze mondiaal unieke golfbal, past de samenwerking naadloos in haar bedrijfsfilosofie: de vereiste kwaliteit aardappelzetmeel is een bijproduct uit het productieproces van Lamb Weston / Meijer, waarvoor de aardappelen op relatief korte afstand van de fabrieken worden geteeld. Men maakt dus geen onnodige transportkilometers voor de productie van deze grondstof en op deze locaties wordt geen additionele energie gebruikt om dit aardappelzetmeel te produceren. Lamb Weston / Meijer gaat vanuit haar Nederlandse productievestigingen de komende 3 jaar de basisgrondstof leveren voor deze unieke Nature SX golfbal, waarbij haar internationale merknaam op de verpakking van de golfballen zal worden vermeld, met de slogan: ‘POWERED BY POTATO SOLUTIONS’.

Maurits Groen (duurzaam ondernemer sinds 1982 en nummer 3 in Duurzame Top Honderd van Trouw): “Biogolf laat zien dat ook en zelfs de golfsport kan bijdragen aan een schoner en beter milieu. Nu deze kwalitatief uitstekende keuze mogelijk is, kunnen de vervuilende traditionele kunststofballen gelukkig naar het Museum van Onverstandige Oudheden.”