Wederom heeft KPN een notering te pakken in de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Deze lijst geeft de duurzaamheid van een bedrijf aan. Beleggers beschouwen de DJSI als graadmeter.

Vanochtend werd bekendgemaakt dat KPN voor het vierde achtereenvolgende jaar genoteerd staat in de wereldwijde Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Daarmee behoren we volgens onafhankelijke experts tot de negen duurzaamste telecombedrijven ter wereld. Topscoorders in de DJSI zijn verder onder andere KT Corp (uit Korea), BT Group (UK), Deutsche Telekom, Telecom Italia.

Lat ligt hoog

We scoren goed met onze klimaatstrategie (bijvoorbeeld waterverbruik), maar ook op de manier waarop we onze relaties betrekken bij wat we doen. Brechtje Spoorenberg, manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij KPN: ‘Het is ieder jaar spannend of we een notering hebben in deze belangrijke ranglijst. Duurzaamheid is verankerd in onze strategie, maar de lat ligt ieder jaar hoger. Erkenning in de vorm van een DJSI-notering is een enorm compliment voor onze inspanningen. We zijn supertrots op deze prestatie, juist vanwege de grote concurrentie.

Sprongen vooruit

KPN’s impact op de maatschappij is groot. Denk aan thema’s als zuinig met energie. Maar ook ICT-oplossingen in de zorg of het Nieuwe Leven & Werken hebben invloed op de samenleving. Brechtje: ‘Ieder jaar maken we grote sprongen om deze thema’s naar een hoger plan te trekken. En met succes. Naast in het oog springende prestaties zoals ons duurzame datacenter in Eindhoven, waarvoor we onlangs een milieuprijs wonnen, zorgen we ook dat het werk in de zorg efficiënter en beter georganiseerd kan worden. En dat we bedrijven met al onze ICT-voorzieningen een alternatief bieden voor de dagelijkse rit van huis naar kantoor, wat files en dus CO2-uitstoot vermindert.’

Economie, maatschappij en milieu

De DJSI geeft aan hoe de 2.500 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld presteren op het gebied van duurzaamheid. De ranglijst is gebaseerd op economische, maatschappelijke en milieuprestaties. RobecoSAM voert de beoordeling uit in opdracht van Dow Jones. In de sector Telecommunicatie dingen wereldwijd ongeveer negentig telecombedrijven mee naar een plek in de DJSI, daarvan krijgt de top tien procent daadwerkelijk een DJSI-notering.