Koop ons product! Want wij gebruiken duurzame, circulaire, CO2 neutrale, afbreekbare, plastic-vrije, hergebruikte, herbruikbare, gerecyclede, recyclebare, schone, natuurvriendelijke materialen!”

En dan komt er een betoog waarom het bewuste materiaal duurzaam is en wordt er soms een ander materiaal of zelfs een andere industrie in het verdomhoekje geplaatst. Dat is niet altijd terecht hoewel ik mij er ook wel eens schuldig aan maak. Ik vind dat je uit moet gaan van je eigen kracht; jouw eigen keuzes.

Materiaalkeuze

Grofweg kun je in de materiaalkeuze rekening houden met 3 aspecten:

  1. Wat is de milieu-impact tijdens productie? Gaat het om een gerecycled, hergebruikt of hernieuwbaar materiaal en waar komt het vandaan? Wat is de kwaliteit van de materialen en de grondstoffen?
  2. Wat is de impact en veiligheid tijdens gebruik? Hoe lang gaat het materiaal mee in combinatie met de toepassing? Hoe kunnen we de levensduur verlengen?
  3. Wat is de circulariteit? Hoe groot is de kans dat dit materiaal ook daadwerkelijk wordt hergebruikt of gerecycled? Wat zijn daarin de voorwaarden? Of mocht dat gewenst zijn: hoe afbreekbaar is het materiaal zodat de grondstoffen worden teruggeven aan de natuur?

Product maker

Ik ben gefascineerd door biocirculaire materialen die gemaakt zijn van organische reststromen zoals grasmaaisel, rietafval, plantafval, slib of klei zodat we meer gebruik kunnen maken van lokale hernieuwbare grondstoffen. Dit combineer ik met productietechnieken die aansluiten op ‘customized design’; waaronder 3D printen en lasersnijden. Binnen de natuurvezels kennen we papier en karton als uitgangspunt waarbij ik aanraking ben gekomen met de papier- en kartonindustrie. Ik ontdekte dat deze industrie al behoorlijk circulair is. Ook werk ik met materialen die we kunnen laten groeien met behulp van schimmels; een geheel nieuw proces wat steeds beter onder controle kan worden gekregen zodat er een constante productie ontstaat.

Deze productieprocessen zijn anders dan ik gewend was tijdens het ontwerpen voor de (maak)industrie. Ik ben naast ‘product ontwerper’ ook ‘product maker’ geworden. Een design product ontwikkelen vanuit lokale grondstoffen, dat wil je uiteraard ook lokaal gaan vervaardigen. Het zou vreemd zijn wanneer ik Nederlands bermgras naar China zou sturen om het daar te laten verwerken tot producten.

Circulariteit

Tijdens de zoektocht naar geschikte (bio)materialen begin ik meestal bij punt 3: circulariteit. Als ik geen goed antwoord kan geven op deze vragen dan ga ik er niet mee aan de slag. Dat beperkt enorm maar het zorgt er ook voor dat ik materialen en producten ontwikkel, in samenwerking, die wel aansluiten op mijn circulaire visie.

Durf daarom kritisch te zijn en ga uit van je eigen kracht. Deze blog is eigenlijk ook een ode aan alle materialen die we al gebruiken en waarvan veel, op een veilige manier, heel goed circulair in te zetten zijn. Een laatste tip: onderzoek de (circulaire) praktijksituatie en ga niet blind af op theoretische mogelijkheden en rapporten.

Klaske Postma – Regeneration Design – Bio Design – VanHier