Kipster wint Sprout Challenger award 2019

Bron
Sprout

Kipster is donderdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Sprout Challenger50 Award, de prijs voor de meest uitdagende onderneming van Nederland. Ondernemer Ruud Zanders laat met zijn kippenfarms zien hoe eieren klimaatneutraal en diervriendelijker kunnen worden geproduceerd.

Dieren voeren met granen waar je ook mensen van kunt laten eten, is inefficiënt. Met dat uitgangspunt ontwikkelden Zanders en zijn compagnons Maurits Groen, Olivier Wegloop en Styn Claessens een kippenfarm waar de dieren worden gevoerd met reststromen zoals afgedankt brood. Kipster heeft Lidl als klant en is hard op weg zijn stallen ook in België, Duitsland, Frankrijk en de VS neer te zetten.

Overtuigend verhaal

De jury van de Challenger50-finale prees Zanders om zijn overtuigende verhaal. “De manier waarop we voedsel produceren is echt aan verandering toe, en met Kipster laat hij zien hoe het anders kan. Daardoor daagt Ruud de hele wereld uit: niet alleen de pluimveesector, maar ook de overheid, de verwerkers van reststromen en uiteindelijk ook ons, als consument”, aldus jury-voorzitter Philip Bueters (Sprout).

De jury bestond dit jaar verder uit VIE People-oprichter Wendy van Ierschot, Erik de Heer (EY), Gijs Nagel (DeGiro) en Bram de Zwart (winnaar van vorig jaar met 3D Hubs). “Dat hij ook over goed ondernemerschap beschikt, bewijst Ruud doordat hij zo veel partijen meekrijgt in zijn visie. Hij wist in korte tijd deals te sluiten met grote supermarkten, niet alleen in Europa maar ook in Amerika. Misschien is Ruud wel de Elon Musk die de agrarische sector zo hard nodig heeft.”

‘Gewoon een eitje’

Zanders nam het voorafgaand aan het Challengerdiner in Amsterdam op tegen de drie andere finalisten uit de Challenger50 voor de titel Challenger van het Jaar. Met Kipster liet hij Parkos, de Booking.com voor alternatieve parkeerplekken op en bij vliegvelden, dekbeddensite Dekbed Discounter en HR-softwaremaker Impraise achter zich.

“Uiteindelijk maken we gewoon een ‘eitje’”, aldus de nuchtere Limburger na het winnen van de Challenger-wisselbokaal. “Maar dat je daarmee toch kan bijdragen aan een betere wereld en hoe je die wereld kan voeden, dat vind ik supergaaf. Dat dat nu ook hier gewaardeerd wordt is fantastisch.” Zanders overleefde een “redelijk pittige jury, met pittige vragen”. “Als je dan als winnaar van deze 50 challengers wordt verkozen, geweldig toch?”

Over Challenger50

Het is de 14e keer dat Sprout de Challenger50-verkiezing houdt. Sprout zoekt hierbij jaarlijks naar scaleups die het aandurven om markten te ontwrichten, om zo de Booking of Adyen van morgen te worden. Succesvolle winnaars van eerdere edities waren onder meer fietsbedrijf VanMoof, online supermarkt Picnic en maker van hotelsoftware Hotelchamp. Productieplatform 3D Hubs van ondernemers Bram de Zwart en Brian Garret won de editie van 2018.

Share Button