Merken die baby- en kinderkleding produceren laten nog weinig volwassen gedrag zien als het gaat om milieuvriendelijkere en eerlijkere kleding. Dit blijkt uit onderzoek van merkenvergelijker Rank a Brand, die de duurzaamheid van 15 baby- en kinderkledingmerken onderzocht. Het best scorende merk behaalde een C-label, de nummer twee een D-label, op een schaal van A (best) tot E (slechtst). De overige 13 merken behalen het laagste E-label. De E-labelmerken laten niet of nauwelijks blijken dat ze het milieu en de arbeidsomstandigheden van belang achten in hun productieproces. Rank a Brand raadt consumenten daarom af deze kleding te kopen tot de merken meer duurzame prestaties laten zien.

Gebruik van duurzame grondstoffen en milieuvriendelijke chemicaliën, reductie van CO2-uitstoot en gebruik van groene stroom: de resultaten van de ranking vallen tegen. Radboud van Delft, directeur van Rank a Brand: “De uitkomsten zijn zorgelijk, omdat vooral jonge kinderen extra gevoelig zijn voor schadelijke chemicaliën. Bovendien erven zij de wereld van de huidige generatie. Hen achterlaten op een aarde met een verstoord klimaat, vernietigde natuur en sociale onrust als gevolg van oneerlijke arbeidsomstandigheden zou dan ook geen goede reclame mogen zijn. Toch lijken veel van de onderzochte merken dit nog niet ter harte te nemen.”

Bovenaan de lijst staat Name It. Dit merk haalt het C-label en is daarmee redelijk op weg, maar er is nog zeker werk te verrichten. Name It krijgt punten voor het gebruik van meer dan 20% milieuvriendelijkere materialen, het hebben van een gedragscode voor werknemers in lagelonenlanden en het lidmaatschap bij het Danish Ethical Trading Initiative. De tweede plaats is voor Imps&Elfs, dat een D-label haalt. Het merk heeft al enkele stappen heeft gezet richting meer duurzaamheid, maar er valt nog een flinke slag te maken. Imps&Elfs scoort goed op het gebruik van milieuvriendelijkere materialen (59% van het totaal) en het lidmaatschap van MADE-BY. Lidmaatschap van zulke initiatieven laat zien dat merken betere arbeidsomstandigheden serieus nemen.

Niet één van de merken geeft openheid in hun CO2-uitstoot, waardoor het niet duidelijk is hoe groot deze uitstoot is. Gebruik van groene stroom zou een flinke stap in de goede richting zijn, maar alleen Name It heeft plannen voor het gebruik van meer groene stroom. Veel milieuwinst kan ook behaald worden door meer gecertificeerde stoffen te gebruiken voor de kinderkleding, zoals biologisch katoen. Hoewel verschillende merken wel een kledinglijn hebben met zulke materialen, publiceren alleen Name It en Imps&Elfs het precieze aandeel. Dit zijn bovendien de enige merken die werk maken van het terugdringen van schadelijke chemicaliën.