Niet alleen neemt energie voor veel bedrijven een steeds grotere hap uit het budget, bovendien is energie besparen ook belangrijk voor het milieu. Daarom doe je er goed aan om het kantoor te verduurzamen. Daarbij is het heus niet altijd nodig om peperdure investeringen te doen. Soms kunnen beperkte investeringen al veel effect hebben. We leggen uit hoe kleine investeringen echt het verschil kunnen maken.

Tl-armaturen vervangen door energiezuinige ledpanelen

Oude tl-armaturen zijn eenvoudig te vervangen door ledpanelen. Een led paneel kopen, vergt een kleine investering en bovendien is het ook gemakkelijk te plaatsen. Dankzij de plug-and-playmontage vervangt het een-op-een de bestaande tl-armaturen. Het past in standaard systeemplafonds en het heeft een extra lange levensduur, waardoor de investering zich na verloop van tijd goed zal terugverdienen. Tegelijkertijd verbruiken ledpanelen ook minder energie. Dat komt omdat slechts een klein deel van de energie in warmte wordt omgezet, waardoor de beschikbare energie heel efficiënt wordt ingezet. Bij tl-buizen is het net omgekeerd en gaat er veel energie verloren aan nutteloze warmteontwikkeling.

Het kantoor beter isoleren

Isoleren is altijd een goede manier om het kantoor te verduurzamen. Welke isolatie er mogelijk is en welke investering het beste rendement oplevert, verschilt per geval. Een expert zal je hierover informeren en kan detailberekeningen voor je maken. Je zal merken dat er soms heel wat rendement uit beperkte investeringen kan worden gehaald. Zelfs bij een heel beperkt budget kun je het kantoor vaak al verduurzamen. Voor oude ramen met enkelglas bestaat er bijvoorbeeld isolatiefolie dat de warmte helpt vast te houden. Uiteraard is het nog steeds beter om enkelglas te vervangen door glas met betere isolerende eigenschappen, maar isolatiefolie is uiteraard beter dan niks doen.

Slim energie besparen

Zelfs met enkele kleine aanpassingen is het mogelijk om energie te besparen. Dat doe je bijvoorbeeld door te werken met een tijdschakelaar en een sensor. Hiermee voorkom je dat het licht in het toilet of in de hal voortdurend aanstaat. In de plaats daarvan zal het licht enkel branden als er ook daadwerkelijk iemand in de ruimte aanwezig is.

Verder kun je timers gebruiken om de energie ‘s nachts of in het weekend uit te schakelen, zodat sluipverbruik wordt voorkomen. De temperatuur een graadje lager zetten en optimaal gebruikmaken van daglicht, zijn eveneens voorbeelden van eenvoudige en goedkope manieren om het kantoor te verduurzamen.

Het kantoorgebouw verwarmen met een warmtepomp

Oudere kantoren worden niet altijd op de meest efficiënte manier verwarmd. Zeker als er elektrische verwarming aanwezig is, zoals elektrische radiatoren of accumulatoren, is het raadzaam om in te grijpen. Een lucht-luchtwarmtepomp is dan een uitstekend alternatief. Door meerdere binnenunits aan een buitenunit te koppelen, is de verwarming net als bij een centraal verwarmingssysteem per ruimte te regelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een andere temperatuur instellen in een serverruimte dan in het archief. Een extra voordeel van een lucht-luchtwarmtepomp is dat je het in de zomer kan gebruiken om het kantoor energievriendelijk te koelen.

Uiteraard zijn er opties die nog energiezuiniger zijn dan een lucht-luchtwarmtepomp, maar dit is alvast heel eenvoudig te realiseren, het vergt minder investeringen en het is nog steeds heel energiezuinig. Anderzijds is een lucht-luchtwarmtepomp vooral interessant in kleine kantoren waar er al wat is geïnvesteerd in isolatie. In grote kantoren met veel ruimtes, waarbij er dus ook veel units nodig zijn, wordt het al snel prijzig en zijn er betere alternatieven op de markt.