De energiezuinigheid en de lage CO2-emissie zijn volledig toe te schrijven aan de nieuwe Induction Heating (IH) fixeertechnologie en de door Konica Minolta ontwikkelde Simitri High Definition (HD) polymeertoner van de bizhubs.

Konica Minolta Business Solutions wordt in Nederland exclusief vertegenwoordigd door KN uit Badhoevedorp. “Zo’n prestigieuze prijs voor de bizhubs C550 en C650 is natuurlijk een prachtig bewijs voor het commitment van Konica Minolta aan research & development,” stelt Ernst Kolvenbag, Marketing Manager bij KN. “Het R&D-team van Konica Minolta houdt zich voortdurend bezig met de verbetering van print- en kopieertechnologie en de daarvoor benodigde toners. He team richt zich daarbij vooral op het realiseren van kwalitatief hoogwaardige, energiebesparende apparatuur met sterke focus op een bijdrage aan duurzaamheid.”

De Induction Heating (IH) Fusing technologie ? die wordt toegepast in de Konica Minolta bizhubs C550, C650 en C451 ? kenmerkt zich door een uiterst efficiënte verhitting van de toner tijdens het fixeren, wat het energieverbruik ten opzichte van conventionele apparatuur aanzienlijk verlaagt. Conventionele multifunctionele printer/copier/scanners (MFP’s) maken voor het fixeerproces gebruik van halogeen-heaters die meer dan 60% van het totale energieverbruik voor hun rekening nemen, vooral als gevolg van de lange opwarmtijd. De IH Fusing technologie ? qua werking vergelijkbaar met die van een inductiekookplaat ? zorgt voor een uiterst korte opwarmtijd, wat resulteert in kortere ‘ready to use’ tijden en dus in aanzienlijke energiebesparingen. “Als toonaangevend fabrikant zijn we verplicht met de ontwikkeling van energiebesparende producten bij te dragen aan een milieubewuste samenleving,” zegt Kunihisa Yoshino, die als Manager Imaging Products R&D Headquarters aan de wieg heeft gestaan van de Induction Heating Fusion technologie.

De toekenning van de Conservation Grand Prix onderstreept ook de waarde voor het milieu van Konica Minolta’s Simitri HD polymeertoner. Die wordt niet alleen gebruikt in de bizhub C550 en C650 maar ook in de bizhubs C203, C253, C353 en C451. De toner bestaat uit extreem kleine, volstrekt uniforme deeltjes met een zachte kern en een harde schil; dat zorgt voor een lagere smelttemperatuur dan gebruikelijk, zodat voor het fixeerproces minder energie nodig is. Daarnaast geldt dat ook het productieproces van de Simitri HD toners zelf uiterst energiezuinig is.

“Het productieproces van Simitri HD toner vergt zo’n 40% minder energie dan de productie van conventionele toners volgens de kneed- en pulvermethode. Dat betekent een kleinere CO2-emissie,” verklaart Meizo Shirose, General Manager Chemical Products Business Headquarters van Konica Minolta Business technologies. “Sinds de introductie van Simitri HD toner in 2006 besparen onze gebruikers circa 15% op het energieverbruik van hun apparatuur. Samen met het energiezuinige productieproces betekent dat energiebesparing gedurende de hele
levenscyclus: van productie tot en met gebruik.”

Konica Minolta streeft ernaar producten te ontwikkelen die het milieu zo weinig mogelijk beïnvloeden. De MFP’s van Konica Minolta voldoen dan ook aan de strengste eisen van de internationaal erkende labels Blue Angel en Energy Star; de Konica Minolta bizhub C203, C253, C353, C451, C550 en C650 zijn volgens deze milieulabels gecertificeerd.