De winnaars van de Circular Awards 2022 zijn bekend. De Circular Award Business Large 2022 is gewonnen door Janssen de Jong Bouw (project ModuFair) en de Circular Awards Business Small 2022 door circulair fietsenmerk Roetz. De Circular Award Public 2022 werd uitgereikt aan Aeres Hogeschool. Zij zijn de meest innovatieve bedrijven en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Daarnaast ontvingen Menno Rubbens, Sandra Nap en Bram Peters de erkenning ‘Circular Hero 2022’ voor hun inzet als aanjager. Met de uitreiking is de zevende editie van de Week van de Circulaire Economie afgetrapt. De awards werden uitgereikt door staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).

Circular Award Business Large 2022: Janssen de Jong Bouw (ModuFair)

Janssen de Jong Bouw ontwikkelde het woningbouwsysteem ModuFair, om circulaire appartementencomplexen te kunnen bouwen. Hierbij worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, tenzij het niet anders kan. Daarnaast zijn de verschillende onderdelen losmaakbaar, waardoor deze aan het einde van de levensduur een tweede of derde leven kunnen krijgen bij een ander gebouw.

Juryvoorzitter Ilse de Vos-van Eekeren (programmamanager Circulair Ondernemen bij NS, winnaar Circular Awards Business 2021): “ModuFair is een circulaire kijk op de bouw van appartementen. Er worden zo goed als geen virgin materialen gebruikt, enkel secundair en biobased. Daarnaast waarderen we de business case, omdat ModuFair ondanks het circulaire karakter niet duurder is dan traditionele gebouwen. Al is het project pas één keer gerealiseerd, de belofte is groot.”

Circular Award Business Small 2022: Roetz

In de fabriek in Amsterdam-Noord maakt Roetz van de gerecyclede materialen van afgedankte fietsen, nieuwe fietsen. Onderdelen worden gereinigd, gerepareerd en opnieuw geassembleerd. Daarnaast wil Roetz bewustzijn creëren over het zorgvuldig gebruiken van grondstoffen en voorkomen van afvalstromen. Dit gebeurt door middel van campagnes en samenwerkingen met bedrijven, overheidsinstanties en brancheorganisaties.

“Het is een veelomvattend, circulair én inclusief totaalconcept voor een oer-Hollands product. De volgende stap is om ook elektrische fietsen te refurbishen. Een belangrijke en welkome stap gezien de snelle groei van dit segment”, zegt Ilse de Vos-van Eekeren, juryvoorzitter in zowel de Large- als de Small-categorie.

Circular Award Public 2022: Aeres Hogeschool

Aeres Hogeschool heeft een nieuw duurzaam schoolgebouw in Almere. Zo is het dak van de ‘Groene Long’, zoals het gebouw heet, gered van de brandstapel. Het casco is gemaakt van circulair beton en het meubilair is meegenomen uit het oude pand, refurbished of tweedehands gekocht.

De jury gaf aan de voorbeeldfunctie van dit nieuwe gebouw voor haar studenten te waarderen. Juryvoorzitter Jacqueline Cramer (strategisch adviseur Utrecht Sustainability Institute): “De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten.”

Circular Heroes 2022

Menno Rubbens (Cepezed Projects), Sandra Nap (Holland Houtland) en Bram Peters (Save Plastics) ontvangen de erkenning ‘Circular Hero 2022’ voor hun inzet voor de circulaire transitie. De jury onder leiding van Jacqueline Cramer, juryvoorzitter in zowel de Public als de Heroes-categorie, schreef in haar rapport:

  • “Menno Rubbens neemt met zijn kennis en ervaring de schotten weg tussen de projectontwikkelaar, architect en bouwer. Hij is alle drie. Hij zou niet anders kúnnen dan circulair bouwen, zelfs al zou het dat willen.”
  • “Sandra Nap is één van de grote aanjagers op het vlak van het gebruik van biobased materialen in de bouw. Het gaat haar en haar bedrijf Holland Houtland echt om systeemverandering, waarin de omslag naar biobased bouwen een zeer belangrijk rol speelt en waarmee zij ook andere bedrijven hierin laat schitteren.”
  • “Bram Peters onderneemt vanuit een pure, intrinsieke drijfveer met de missie om zoveel mogelijk plastic te redden. Hij redt ruim 2 miljoen kilo afvalplastics per jaar. Dat is misschien meer 0,2% van de totale berg, maar met meer Brams zouden we een heel eind opschieten.”

Over de Circular Awards

Eind 2021 werd voor de vijfde keer gestart met de zoektocht naar circulaire parels. Voor bedrijven en overheden zijn er drie categorieën: Business Large, Business Small en Public. Uit 161 inzendingen werden negen finalisten geselecteerd door vakjury’s, bestaande uit gerenommeerde experts op het gebied van circulariteit. De finalisten toonden in een pitchvideo tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie hoe zij met hun product of dienst de circulaire transitie versnellen. Het publiek stemde op basis daarvan op hun favoriet en bepaalde zo de uiteindelijke winnaar per categorie. De individuele erkenningen werden toegekend door een jury onder leiding van Jacqueline Cramer (wetenschapster, strategisch adviseur bij het Utrecht Sustainability Institute en voormalig politica).

De jury bestond naast de eerder genoemde juryvoorzitters uit Antoine Heideveld (Versnellingshuis), Marieke Spijkerbroek (ministerie van IenW), Glimina Chakor (VNG/Wethouder Gemeente Groningen), Jan van Ginkel (provincie Zuid-Holland/IPO), Meindert Smallenbroek (UvW) en Karin van IJsselmuide (NEVI).

De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van IenW. De Awards werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, tevens de start van de Week van de Circulaire Economie.