Deze certificering is de kroon op de doelstelling van Jalema om haar producten en processen in te richten volgens het Cradle to Cradle (C2C) principe. De centrale gedachte van de C2C filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. De C2C filosofie gaat uit van de gedachte “afval is voedsel” (waste equals food) waarbij materialen en stoffen uit de producten aan het einde van hun levensloop zonder kwaliteitsverlies hergebruikt kunnen worden in een oneindige kringloop.

Bij Jalema is een werkgroep onder leiding van technisch adjunct directeur Geert Leenen al een hele tijd bezig met duurzame grondstoffen en duurzame productiemethoden. Doordat de productie in Nederland plaatsvindt, is dit goed te controleren en monitoren. De stap naar een C2C certificering was een logische.

Duurzaam inkopen

De C2C certificering toont ook aan dat de Jalema producten voldoen aan de duurzaamheidsrichtlijnen die de overheid gesteld heeft voor duurzaam inkopen. Overheidsinstellingen zijn verplicht om met ingang van 01-01-2010 te voldoen aan deze richtlijnen. Jalema kan nu complete archieven inrichten met dossiers en mappen die voldoen aan de C2C richtlijnen. Commercieel directeur Frank Demarteau: “In de vier gecertificeerde productlijnen zijn nu in totaal 53 producten voorzien van het C2C certificaat. Iedere gebruiker van een archief- of werkmap kan straks kiezen voor een duurzame- én C2C goedgekeurde variant. Deze certificering is voor ons ook het bewijs dat het jarenlange gevoerde ‘duurzaamheidsbeleid’ zijn vruchten afwerpt.”

Koploper

Van de zes gecertificeerde Nederlandse bedrijven, is Jalema het derde bedrijf in de Provincie Limburg. Hiermee sluit Jalema aan bij de doelstelling van de Provincie Limburg om koploper te worden in Nederland en de Euregio op dit gebied.

Dé start van de Limburgse Cradle to Cradle ontwikkelingen vond plaats in mei 2007, tijdens de C2C-workshop over de Floriade, die in 2012 in Venlo plaatsvindt. Het C2C-concept wordt doorgevoerd in alle praktische zaken zoals gebiedsinrichting, de gebouwen en alles rondom het grote evenement zelf. De duurzame uitwerking wordt getoetst door onder andere EPEA. Onder voorwaarde dat de Floriade daadwerkelijk duurzaam ontwikkeld wordt, zal de Provincie Limburg een aanzienlijke investering bieden.

Jalema

Jalema is een familiebedrijf dat sinds de oprichting in 1947 uitgegroeid is tot één van de grootste producenten van professionele archiefsystemen in Europa. Jalema ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve en duurzame producten en diensten die alles te maken hebben met opbergen en terugvinden van documenten en het organiseren van de werkplek. In Reuver worden jaarlijks zo’n 20 miljoen archief- en werkmappen geproduceerd die hun weg vinden naar gebruikers in heel Europa. Jalema had voor de kartonnen archiefmappen al ICN, ISO 9706 en PEFC certificaten en kan daar nu de C2C certificaten aan toevoegen.