Voor de meeste bedrijven is het verduurzamen van bedrijfsprocessen geen kleine investering. Tenzij het bedrijf vanaf het begin de processen duurzaam heeft ingericht. In dat geval zullen de meest intensieve investeringen al gemaakt zijn. Als je echter als bedrijf de switch wilt maken naar verduurzaming kan dit vaak om een flinke investering vragen. Alternatieve financiering zorgt ervoor dat je deze investeringen gemakkelijker kan uitvoeren.  

Waarom processen verduurzamen?

Er zijn meerdere redenen waarom ondernemers ervoor kiezen hun bedrijf duurzamer te maken. Los van onze sociale verantwoordelijkheid mee te denken aan het welzijn van de aarde. Verduurzaming kan ook economische voordelen bieden voor ondernemers.

Effectieve verduurzaming in het energieverbruik van het bedrijf kan ervoor zorgen dat deze investering zichzelf terug gaat verdienen in de jaarlijkse kostenbesparing. Wanneer je gebruik maakt van groene energie en hier spaarzamer mee omgaat, kan je jaarlijks veel geld besparen op energie uitgaven. Deze initiatieven worden ook gesteund door de overheid. Denk aan de SDE++ subsidie en de mogelijkheid om gebruik te maken van de Energie investeringsaftrek regeling (EIA).

De switch naar verduurzaming kan ook gebruikt worden om het imago van het bedrijf te versterken. Uit dit onderzoek, Dossier Duurzaam 2019 van b-open, blijkt dat 76% van de consumenten bedrijven sympathieker vinden als ze een hoger maatschappelijk doel nastreven. Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, kan het verduurzamen van producten of bedrijfsprocessen een aanzienlijk verschil maken voor de consument.

Een aanvullend voordeel van verduurzaming is de aantrekkingskracht tot investeerders en overheden. Overheden en investeerders werken graag samen met bedrijven die milieubewust ondernemen. De CO2-uitstoot moet in Nederland in 2030 met 50 procent gedaald zijn en in 2050 met 95 procent. Deze doelen wil de overheid onder andere behalen door ondernemers te stimuleren om te verduurzamen.

Dit gaat ook op voor private investeerders. Zo is duurzaamheid een belangrijk punt bij veel investeerders en hebben ondernemers met een groen profiel al snel een streepje voor op (vervuilende) medekandidaten.

Verduurzamen zonder lening

De traditionele manier om grote investeringen te bekostigen is het aanvragen van krediet bij de bank. Dit gaat echter wel gepaard met een vastgestelde periode waarin je de lening met rente dient af te lossen. Er zijn opties om zo’n lening vroegtijdig af te betalen, maar houd hierbij wel rekening met mogelijke boetebetaling. Een alternatief is het verkrijgen van liquiditeit met behulp van alternatieve financiering. Denk aan een crowdfunding campagne, het inschakelen van een business angel of gebruik maken van factoring.

Een crowdfunding campagne zorgt ervoor dat je via de publieke sector geld ophaalt voor jouw verduurzaming. Het grootste opstakel hierin is dat je met crowdfunding een reden moet geven aan consumenten om te investeren. Het kan lastig zijn om hier een overtuigende beloning tegenover te zetten voor de consument. Deze vorm van alternatieve financiering zal dan ook niet voor elk bedrijf of branche toegankelijk zijn.

Een business angel is een breder inzetbare vorm van alternatieve financiering. Dit houdt in dat een investeerder liquiditeit verstrekt in ruil voor een aandeel in de onderneming. Het nadeel hiervan is dat er een aandeelhouder bijkomt in jouw onderneming. Wat hier wel tegenover staat is dat deze aandeelhouder vaak niet alleen liquiditeit levert, maar ook adviseert. Een business angel die liquiditeit verstrekt voor het verduurzamen van jouw onderneming kan dus ook adviseren hoe je het beste deze investeringen kan doorvoeren.

Als laatste is er factoring. Dit is een vorm van alternatieve financiering waarbij je liquiditeit naar voren haalt door facturen voor te laten financieren. Wanneer je de periode tussen factureren en het innen van facturen verkleint, vergroot je de liquiditeit waar je op korte termijn gebruik van kan maken. Hierdoor kan je sneller investeren, zonder gebruik te maken van een lening of investeerder. Het voordeel is dat je dus geen bedragen hoeft te lenen, aangezien je de betaling enkel naar voren haalt. Het nadeel is dat je gelimiteerd bent aan het aantal facturen dat je verstuurd. Voor het gebruik van factoring worden ook kosten in rekening gebracht. Dit is de zogenoemde factorfee. Een percentage dat wordt berekend op basis van jouw factuur. Daar staat tegenover dat factoring een flexibele dienstverlening is en je nergens aan vastzit.