Introductie 100% herbruikbare werkkleding op Amsterdam Fashion Week

EcoProFabrics, het eerste initiatief op het gebied van circulaire economie binnen de textielindustrie, wordt officieel geïntroduceerd op 27 januari tijdens de Amsterdam Fashion Week. Het project is het eerste geslaagde voorbeeld van een volledig circulaire productieketen in de markt voor werkkleding en vormt een belangrijke stap naar het terugdringen van de milieueffecten van de diverse fases in het textielproductieproces.

Het project behelst de productie van werkkleding op basis van een materiaal van een unieke, 100% recyclebare vezel op polyesterbasis. De vezel is zeer slijtvast en werd op duurzame wijze ontwikkeld. De productie van Returnity© brengt vergeleken met katoen 73% minder CO2-uitstoot met zich mee en 95% minder watergebruik, terwijl het materiaal 100% herbruikbaar is.

Circulaire economie

EcoProFabrics is een concept van het duurzame modebedrijf Dutch aWEARness. Het project wordt aangestuurd door Royal HaskoningDHV, terwijl beide bedrijven verantwoordelijk zijn voor opzet en uitvoering van de circulair-economische structuur van het project. Rien Otto, oprichter van Dutch aWEARness, licht toe: “EcoProFabrics laat zien dat we het traditionele lineaire model van de textielindustrie, waarbij werkkleding na gebruik wordt afgedankt, kunnen vervangen door een circulair-economisch model. Hierbij wordt gebruikte textiel vermalen tot losse vezels, die vervolgens weer in hoogwaardige textiel worden omgezet. Dat gebeurt zonder verlies aan vezels en met volledig behoud van kwaliteit. Daarmee is dit het eerste 100% cradle-to-cradleproject in de kledingindustrie.” Jan-Paul Kimmel, manager duurzaamheid en senior adviseur circulaire economie van Royal HaskoningDHV, voegt daar aan toe: “Als ketenarchitect van dit project beschouwen we EcoProFabrics en zijn circulaire benadering als een belangrijke stap naar tastbare resultaten voor zowel de industrie als de samenleving.” 

Officiële presentatie met Europese klanten

EcoProFabrics introduceert de komende tijd nieuwe collecties werkkleding voor negen grote klanten in vijf Europese landen. Het bedrijf verwacht in drie jaar meer dan 30.000 stuks werkkleding af te zetten door heel Europa. Als onderdeel van het proefproject zullen klanten worden betrokken bij het testen en evalueren van de kwaliteit en bruikbaarheid van de werkkleding. Diverse ondernemingen, waaronder Desso en Royal HaskoningDHV, hebben zich inmiddels als afnemers aangemeld. In het kader van de officiële introductie van EcoProFabrics, worden de cradle-to-cradle werkkledinglijnen van deze bedrijven op 27 januari gepresenteerd tijdens een modeshow in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. 

Samenwerkingsverband van zes Europese bedrijven

Het EcoProFabrics-project is een samenwerkingsverband van zes op duurzaamheid gerichte Europese bedrijven. Naast Royal HaskoningDHV en Dutch aWEARness zijn dat Backhausen, Bukk Fashion Support, EcoChain© Technologies en Van Schoot Pompcentrum. Het initiatief is ook een concreet voorbeeld van de opkomende circulaire economie in de markt voor technischtextiel en werkkleding. Volgens een rapport* van de Europese brancheorganisatie ETSA (European Textile Service Association), zal deze markt in 2015 alleen al in Europa meer dan €15 miljard omzet genereren.

Share Button