Ook dit jaar kan iedereen met een goed, duurzaam idee of initiatief zich tot 3 juni inschrijven voor alweer de 22e editie van Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de Duurzaamheid.

Voor velen van ons is de coronacrisis een tijd van grote onzekerheid. En daarmee ook een tijd voor reflectie. De keuzes die we de komende tijd maken – persoonlijk en met elkaar – hebben impact. Duurzame ideeën en initiatieven kunnen daarbij als inspiratie en leidraad dienen.

Geef jouw idee of initiatief een podium in politiek Den Haag

Duurzame Dinsdag verzamelt inspirerende en innovatieve ideeën en initiatieven uit de samenleving op www.duurzamedinsdag.nl. Deze worden op de eerste dinsdag van september in een koffer aangeboden aan het kabinet. De overhandiging van de koffer staat symbool voor de verbinding tussen de duurzame samenleving en de politiek. De beste ideeën krijgen letterlijk een podium in politiek Den Haag. Er worden bovendien matches gemaakt met beleidsmakers van verschillende ministeries.

Naast vele burgerinitiatieven, is het aantal inzendingen van sociale ondernemers en vanuit het MKB de laatste jaren enorm gegroeid. Door het terugkerend karakter van dit evenement, heeft Duurzame Dinsdag al vele van deze innovatieve initiatieven verder kunnen helpen.

Prijzen

Een jury onder leiding van Maurits Groen zal prijzen van 1000,- uitreiken aan de beste ideeën. Dit jaar staan de volgende prijzen en thema’s centraal:

  • ING Circulair ondernemenprijs, voor initiatieven op het gebied van circulaire economie;
  • Lidl Voedselprijs, voor initiatieven op het gebied van duurzame voedselproductie en consumptie;
  • Asito Sociale-innovatieprijs, voor initiatieven die mensen bij elkaar brengen;
  • Greenchoice Energieprijs, voor initiatieven op het gebied van duurzame energie;
  • VHG Groenprijs, voor initiatieven die mens en natuur bij elkaar brengen.

Behalve de themaprijzen, reikt de jury ook nog een overkoepelende prijs uit. Hiermee wordt één van de ingediende initiatieven extra in het zonnetje gezet tijdens het evenement.

Meedoen

Iedereen met een innovatief idee, businessplan of bestaand initiatief kan zich inschrijven tot 3 juni 2020. In augustus worden de genomineerden voor de prijzen bekend gemaakt. Tijdens Duurzame Dinsdag op 1 september 2020 in de Oude Zaal van de Tweede Kamer worden de winnaars bekendgemaakt.

Ook dit jaar creëren we weer ruimte voor netwerken en kruisbestuiving tussen initiatieven. Mocht het door de ontwikkelingen rondom corona niet mogelijk zijn om dit op locatie te organiseren, dan bieden we een online programma aan.