ING zet de volgende stap als onderdeel van onze belofte om de circulaire economie te stimuleren door ons als officieel lid van de Circular Economy 100 (CE100) aan te sluiten bij de Ellen MacArthur Foundation. De Ellen MacArthur Foundation is het wereldwijde toonaangevende platform voor dit onderwerp en het heeft als doel de transitie naar een circulaire economie te versnellen en een kader te creëren voor een economie die in de basis herstellend en regeneratief is. 

ING werd als CE100-lid gevraagd om zich aan te sluiten bij een maximaal 100 leden tellende groep wereldwijde zakelijke voorlopers om kansen te creëren voor de circulaire economie. ING streeft ernaar om via de Ellen MacArthur Foundation haar kennis en netwerk over dit thema te vergroten. Ook wil zij, in samenwerking met experts, partners en andere CE100-leden, de circulaire economie stimuleren en de zakelijke mogelijkheden die daarmee verband houden benutten.

“Van de innovatierevolutie tot de gevolgen van klimaatverandering, de maatschappij staat voor vele uitdagingen en het is duidelijk dat traditionele bedrijfsmodellen zich moeten ontwikkelen. We denken dat duurzaam ondernemerschap beter ondernemerschap is en de circulaire economie speelt daar een onmisbare rol in”, aldus Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING.

“We zijn klaar om een grotere invloed uit te oefenen op een manier die bij onze organisatie en onze voetafdruk past, door onze rol in de bewustwording van klanten en het delen van kennis met onze klanten verder uit te bouwen. Door ons te verbinden met Ellen MacArthur Foundation-partners, kunnen we ter bevordering van de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen onze kennis delen en verder uitbreiden.”

Recycle, Reuse, Reduce

Volgens ING is de circulaire economie dé uiteindelijke oplossing voor het probleem van uitputting en economische schaarste van hulpbronnen. In een circulaire economie worden producten, hun onderdelen en materialen zo efficiënt mogelijk hergebruikt zodat hun waarde behouden blijft, of zelfs vergroot. Hierdoor neemt niet alleen het grondstoffengebruik voor producten af, maar het bespaart ook nog eens geld.

Het ING-rapport ‘Rethinking finance in a circular economy’ is veel gelezen en wordt erkend als een sleuteldocument voor de manier waarop de financiële sector de transitie naar een circulaire economie kan ondersteunen. Een geactualiseerd rapport, ‘From assets to access’, is net verschenen en gaat nader in op de stappen die de kapitaalgoederenbranche kan nemen om dichterbij een circulaire economie te komen.