Duurzaam ondernemen is nog nooit zo belangrijk geweest. Steeds meer bedrijven investeren in MVO, oftewel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Niet alleen omdat zij hier zelf veel waarde aan hechten. Ook de overheid stelt hoge eisen aan de moderne ondernemer. Zij worden aan alle kanten gestimuleerd door de overheid om duurzaamheid mee te nemen in hun bedrijfsvoering. Hier worden dan ook steeds strengere eisen aan gesteld. Ook verwachten steeds meer consumenten dat ondernemers zich inzetten voor het milieu. Daarom is het belangrijk om nu al stappen te zetten naar een duurzamere onderneming. 

Maar waar te beginnen? Veel ondernemers denken direct aan grootschalige veranderingen en raken daardoor overweldigd door hetgeen dit met zich meebrengt. Ook financieel gezien. Gelukkig hoeft het echt niet direct zo groots aangepakt te worden. Alle kleine beetjes helpen. Elke stap in de goede richting is er één. Met behulp van de volgende drie relatief kleine veranderingen werk jij namelijk al aan een duurzamere onderneming. 

1. Koop duurzaam schrijfmateriaal in 

In de meeste bedrijven zijn wel tal van notitieblokken, losse papiertjes en balpennen te vinden. Ondanks onze digitale samenleving zijn deze materialen nog altijd onmisbaar. Helaas zijn ze ook niet altijd even duurzaam. 

Dit is dan ook al een punt waar je eenvoudig op kunt verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een duurzaam notitieboekje. Dit klinkt misschien heel simpel, maar het maakt echt al groot verschil. Kies bij voorkeur voor een kwalitatief merk dat enkel notitieblokken gemaakt van papier met een FSC-keurmerk verkoopt. Een simpele aanpassing, maar zo effectief. 

Voor pennen geldt hetzelfde. Een simpele balpen heeft doorgaans geen al te lange levensduur. Hij raakt kwijt of komt na enkele keren gebruikt te zijn al in de vuilnisbak terecht. De gevolgen voor het milieu hoeven we je niet uit te leggen. Investeer daarom liever eens in kwalitatief schrijfgerei. Dat kost wat meer, maar ze gaan ook veel langer mee. 

2. Betrek medewerkers bij de duurzame veranderingen 

Het is belangrijk dat alle neuzen binnen het bedrijf dezelfde richting op wijzen. Stel dan ook niet lukraak veranderingen voor, maar overleg met de medewerkers. Geef aan wat de doelen zijn voor het komende jaar en de jaren die volgen en vraag om hun inbreng. 

Wees je ervan bewust dat verduurzamen tijd kost. Denk dus niet alleen aan de komende maanden, maar maak ook alvast plannen voor 2025. Een agenda 2025 kopen is nu dan ook geen slecht idee. Zo kunnen alle ideeën alvast gebundeld worden. 

3. Steun maatschappelijke initiatieven 

Als we denken aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dan reikt dit natuurlijk veel verder dan enkel verduurzamen op kantoor, isoleren van het bedrijfspand en andere grootschalige aanpassingen. Het draait ook om hoe we omgaan met onze nabije omgeving. De mensen om je heen. De mensen in de stad waar jouw onderneming is gevestigd bijvoorbeeld. Wat kan jij als bedrijf doen om hen te helpen? 

De beste manier is door maatschappelijke initiatieven te steunen. Onderzoek wat er in jouw omgeving wordt georganiseerd en draag financieel een steentje bij. Je zou ook op een andere manier kunnen helpen. Bijvoorbeeld door te sponsoren met producten of diensten. Dat voelt niet alleen goed, maar versterkt ook jouw duurzame imago.