Recent bracht het Expertisecentrum O&O Monitoring (ECOOM), in opdracht van het Vlaamse Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie (WEWIS), opnieuw de stand van zaken rond duurzaam ondernemen bij Vlaamse kmo’s (mkb) in kaart. Een bevraging van 1.614 kmo’s onderzocht de drijfveren en barrières van duurzaam ondernemen, kennis over duurzaam ondernemen, duurzame doelen en gedrag, alsook de implementatie en impact van duurzaam gedrag bij Vlaamse kmo’s anno 2024.
Imago
De nieuwe duurzaamheidsbarometer toont dat Vlaamse kmo’s duurzaam ondernemen vooral percipiëren als een manier om het imago van de onderneming te verbeteren. Daarnaast wordt duurzaam ondernemen in toenemende mate beschouwd als een manier om waardevolle relaties en een goede samenwerking met leveranciers op te bouwen.
Tegelijkertijd zien we dat kmo’s, minder dan vorig jaar, overtuigd zijn dat duurzaam ondernemen kan leiden tot een competitief voordeel: ten opzichte van de vorige bevraging zijn Vlaamse kmo’s meer van oordeel dat duurzaamheid in hun context en sector leidt tot hogere kosten en afleidt van de kerntaken van de onderneming.
Toename
We zien, ten opzichte van 2023, een toename in het aantal Vlaamse kmo’s dat zelf haar stakeholders en hun belangen identificeert. Daarnaast merken we dat meer en meer bedrijven ook rapporteren over hun duurzame praktijken.
De kennis omtrent duurzaam ondernemen, blijft echter vrij beperkt. Vooral de kleinere kmo’s, die vaak nog de eerste stappen naar een meer strategische aanpak van duurzaamheid moeten zetten, zijn daarom gebaat met extra steun en begeleiding bij duurzaam ondernemerschap.