Uit internationaal onderzoek blijkt dat Ikea ook in het buitenland goed scoort: in vergelijkbare studies in Frankrijk en Groot-Brittannië kwam Ikea respectievelijk als nummer 2 en 4 uit de bus.

Het onderzoek van Management Team werd voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgevoerd. In totaal werden ongeveer 2.000 Nederlanders gevraagd naar hun oordeel over de 40 meest gereputeerde bedrijven van Nederland. Ook in 2010 kwam Ikea als duurzaamste bedrijf naar voren. Philips, vorig jaar nog op de 3e plaats, maakte dit jaar een duikeling naar de 8e positie op de ranglijst.

De Zweedse ‘roots’ spelen een rol bij de duurzaamheidsprestaties, aldus Eva Lotta Sjöstedt, directeur Ikea Nederland, in een reactie. “Zweden is een milieubewust land”, zegt ze. Dat vindt zijn weerslag bij Ikea in onder meer een riant programma voor het woon-werkverkeer onder de naam ‘Groen naar het werk’, energiebesparende maatregelen in de winkelvestigingen, uitgebreide voorlichting over duurzaamheidsaspecten in de winkels, veel biologische producten in de restaurants en merkverbindingen met goede doelen.