Klanten van IFS beschikken hiermee voor het eerst over een bedrijfsbrede standaard methodologie die voorziet in kostenbesparingen en het voldoen aan milieuwetgeving.

IFS voegt de tool toe aan zijn ERP-suite IFS Applications(TM). Gebruikers kunnen de suite zo configureren dat data over milieueffecten net zo eenvoudig te ontsluiten is als financiële gegevens. IFS-klanten zijn in staat om de milieueffecten van een groot aantal activiteiten te volgen, variërend van inkoop tot en met productontwikkeling en van logistiek tot en met transport. Met de tool zijn analyses te maken en kan de onderneming bepaalde patronen vaststellen om van daaruit beter in te spelen op de nieuwste wet- en regelgeving.

“Met bestaande componenten in IFS Applications die financiële data kunnen vastleggen, is het nu ook mogelijk om zaken als het gebruik van koolmonoxide, lood en zwavel te volgen en als extra kosten te benoemen”, zegt Thomas Petersson, vicepresident Product & Marketing bij IFS. “Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld verschillende uitstootgegevens koppelen aan verschillende transportmethoden. Dat biedt inzicht in de milieueffecten en de kosten van vervoer via bijvoorbeeld de weg of het spoor. Ook is het mogelijk vergelijkingen te maken tussen emissie bij lokale productie of offshore sourcing.”

De nieuwe toepassing helpt klanten wereldwijd bij het voldoen aan steeds strengere milieuregels. Voorbeelden zijn de Europese EuP-richtlijn, de Environmental Liability-richtlijn, en de EU Restriction, Evaluation and Authorization of Chemicals-regelgeving (REACH).

Professor Bo Hjort Christensen van de Norwegian School of Management signaleert een toenemende vraag naar bedrijfssoftware met geïntegreerde milieutools. “Bedrijven zoeken naar milieuoplossingen die hun initiatieven voor verantwoord ondernemen ondersteunen met serieuze meetinstrumenten. Daarmee spelen ze in op overheidseisen en kunnen ze kostenbesparingen identificeren. Klanten van IFS kunnen als eerste profiteren van deze functionaliteit binnen een geïntegreerd applicatieaanbod.”

Brad Rodrick, executive vicepresident bij IFS-klant InkCycle, kijkt uit naar de nieuw tool: “InkCycle heeft zijn uitstoot drastisch verminderd en staat nu voor de taak om dit goed te documenteren voor zijn klanten. Nu er veel wet- en regelgeving op ons afkomt, helpt deze functionaliteit ons om de milieuvoordelen van gerecyclede printerpatronen en onze eigen milieuvriendelijke printerpatronen beter te positioneren bij klanten.”

Alastair Sorbie, bestuurvoorzitter en CEO van IFS AB: “Deze tool is precies wat klanten nodig hebben, of ze nu moeten voldoen aan wet- en regelgeving of proactief bezig zijn met duurzaamheid. IFS is in staat om deze volledig geïntegreerde standaardfunctionaliteit snel te ontwikkelen en in te zetten, omdat we ons product en ons bedrijf gestructureerd hebben op basis van wendbaarheid en snelheid. Deze tool helpt klanten bij risicobeheersing en stelt hen in staat te voldoen aan de steeds strengere milieuregels. Daarom heeft dit een hoge prioriteit voor IFS.”

De nieuwe tool is per direct beschikbaar.