Houten pallets afzetten tegen kunststof pallets levert een interessante vergelijking op en is geen gemakkelijke keuze. Kunststof pallets worden, na houten pallets het meest gebruik in de logistieke sector. Er zijn diverse voor- en nadelen te onderscheiden wat betreft prijs, beschikbaarheid en toepassing. Sectoren waarin hygiëne een grote rol speelt, zullen bijvoorbeeld sneller kiezen voor kunststof. De bouw bijvoorbeeld kiest weer vaker voor houten pallets. We scheppen graag duidelijkheid over de belangrijkste aspecten bij het maken van een keuze.

Onderstaand vindt u drie belangrijke onderscheidende factoren die u helpen een keuze te maken tussen houten en kunststof pallets. Zo bent u volledig op de hoogte en kunt u een gedegen keuze maken.

Water en hygiëne

De voedingsindustrie is onderhevig aan diverse regels wat betreft het gebruik en transport van voedingsmiddelen én de gebruikte ladingdragers. Het voldoen aan de eisen conform de HACCP opgestelde richtlijnen is niet eenvoudig. De juiste ladingdragers kiezen is een stap in de goede richting. Virgin HDPE (‘schoon’ hogedichtheidspolyethyleen) is een kunststofsoort die veel wordt toegepast in dergelijke omgevingen omdat dit type kunststof geen vocht, bacteriën en sporen van schimmels opneemt. Enkele voorbeelden van producten die van Virgin HDPE zijn gemaakt op een rij:

  • De H1 hygiëne pallet’
  • De E2 ‘vleeskrat
  • Speciale dollies

Houten producten zijn per definitie niet geschikt voor (strikte) hygiënische omgevingen. Kiezen voor producten die voldoen aan de HACCP regelgeving betekent kiezen voor een probleemloze supply chain. Houten producten hebben andere kwaliteiten zoals het feit dat ze eenvoudig gerepareerd kunnen worden en meestal goedkoper zijn.

Draagvermogen en gewicht

Houten pallets zijn gemiddeld gezien iets zwaarder dan kunststof pallets, waarbij die laatste relatief sterk zijn. Netto levert dit ongeveer even sterke pallets op. Voor export via luchttransport geniet een kunststof pallet in veel gevallen dus logischerwijs de voorkeur. Europallets hebben afmetingen van 1200x800x144 mm en een maximaal draagvermogen van 400 kg in statische toestand. Dit betekent dat de lading in onbewogen toestand op de pallet moet staan, en het geheel dus niet in beweging mag zijn. Dynamisch kan er 1500 kg gedragen worden. Het is verstandig om de lading evenredig over de bovenplanken van de pallet te verdelen om het risico op schade aan de pallet te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om piekspanning te voorkomen door de pallet op een vlakke ondergrond te plaatsen.

Levensduur en kosten van pallets

Omdat kunststof pallets vaak als monobloc (uit één stuk) gemaakt zijn, is reparatie lastig. Daar staat tegenover dat ze minder snel beschadigen dan houten pallets omdat ze meestal afgeronde hoeken en vormen hebben. De afwezigheid van splinters en spijkers zorgt voor een relatief veilige handling. Daarnaast zorgt een zeer nauwkeurig productieproces ervoor dat de pallets een zeer precieze maatvoering hebben. Kunststof pallet kunnen verder nog verrijkt worden door toepassing van RFID chips zodat ze getrackt kunnen worden. Handig om zowel lading als lading als ladingdrager te kunnen volgen, zeker als deze kostbaar zijn.

Ons assortiment houten pallets zijn in het algemeen iets goedkoper dan de gemiddelde kunststof pallet en doorgaans goed beschikbaar. Hoewel hout een steeds schaarser wordende grondstof is, komt deze beschikbaarheid echter steeds meer onder druk te staan. Het is daarom prettig dat houten pallets terug in de cyclus gebracht kunnen worden omdat deze relatief eenvoudig gerepareerd kunnen worden. Een efficiënte reparatielijn kan een gescheurde klos of plank binnen enkele seconden vervangen. De optimalisatie van de levensduur en de verkoop van gebruikte pallets stuwt de beschikbaarheid en drukt de prijs. Daarnaast levert het een verminderde aanslag op het milieu op; Een factor die tegenwoordig (terecht) steeds zwaarder weegt.

Effect op milieu

Wat betreft de ecologische voetafdruk lopen de meningen sterk uiteen en levert voortschrijdende inzichten telkens een nieuwe balans op wat betreft impact van hout vs kunststof. Over de impact van bepaalde grondstofwinning en -gebruik is veel onderzoek beschikbaar, maar er is tot nu toe weinig sluitend bewijs over de palletindustrie. Feit is dat houten pallets in grote mate hersteld worden en dat kunststof pallets vooralsnog niet op grote schaal hersteld worden. De levenscyclus van hout kan dus bijna oneindig verlengd worden met af en toe een reparatie. Zelfs als een houten pallet geheel ‘over datum’ is, kan deze vermaalt worden tot houtvezel pulp. Van houtvezel kunnen dan weer houtvezel pallets gemaakt worden.

Conclusie

Afhankelijk van de factoren hygiëne, prijs, gewicht, precisie, levensduur, gebruiksomgeving en milieu-impact kunt u op basis van bovenstaande onderwerpen een keuze maken voor uw bedrijf, sector of werkzaamheden. We adviseren u bij twijfel de verkopende partijen te contacteren om tot de juiste conclusie te komen.