Je restaurant duurzamer maken lijkt misschien ingewikkeld, maar het is de moeite waard. Het vermindert voedselverspilling, bespaart geld en trekt milieubewuste klanten aan. We hebben een handige gids met 4 eenvoudige stappen om je restaurant duurzamer te maken. Lees verder!

Gebruik milieuvriendelijke verpakkingen

Wil je duurzamer te werk gaan? Besteed dan aandacht aan de verpakkingen die je gebruikt, vooral nu afhaal- en bezorgingen populairder zijn dan ooit. Schuimverpakkingen zijn bijvoorbeeld schadelijk voor het milieu, en klanten zijn steeds meer bezig met duurzaamheid. Het is daarom belangrijk om milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken, zoals die gemaakt zijn van bagasse/suikerriet, hout, PLA of papier. Deze verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar, bestand tegen hitte en water, en verminderen de milieu-impact van je restaurant. Kies verpakkingen die passen bij je bedrijf en klanten zullen dat zeker waarderen!

Verminder je energieverbruik

Als je horecazaak elke maand aanzienlijke elektriciteitskosten heeft, komt dat waarschijnlijk door het energieverbruik van keukenapparatuur. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan deze apparaten uit te voeren, omdat goed onderhouden machines minder energie verbruiken dan slecht onderhouden apparaten. Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur, zoals een professionele vaatwasser, is het verstandig om te investeren in energiezuinige modellen die speciaal zijn ontworpen om het energieverbruik te verminderen. Je kunt ook enkele eenvoudige aanpassingen maken, zoals waterbesparende toiletten en energiezuinige verlichting installeren. Een makkelijke oplossing is ook om apparatuur uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is, en om ramen te openen op koelere dagen om de airconditioning uit te schakelen.

Bespaar zoveel mogelijk water

Je moet ook bewust omgaan met water in je restaurant. Elke keer dat het toilet wordt doorgespoeld of de vaat wordt gewassen, wordt water gebruikt. Wanneer je bewust omgaat met water, ben je goed bezig met het milieu en bespaar je kosten. Wat kun je hieraan doen? Laat de vaatwasser bijvoorbeeld alleen draaien als deze vol is, serveer klanten alleen water als ze erom vragen, controleer op lekken in de leidingen, vervang traditionele urinoirs door waterloze urinoirs, gebruik waterbesparende kranen in de keuken en badkamer en plaats waterzuinige toiletten om de hoeveelheid water bij elke keer te verminderen.

Voorkom voedselverspilling

Om voedselverspilling in je horecazaak te verminderen en zowel je winst als het milieu te beschermen, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Zorg ervoor dat je altijd bijhoudt hoeveel ingrediënten je op voorraad hebt, zodat je niet te veel bestelt. Gebruik ook instrumenten zoals maatbekers en weegschalen om porties nauwkeurig af te meten, en hanteer de “First In, First Out” (FIFO) methode om oudere ingrediënten eerst te gebruiken. Natuurlijk moet je voedsel ook op de juiste manier op te slaan, in de vriezer, koelkast of voorraadkast, om bederf te voorkomen en de levensduur van producten te verlengen. Met deze praktische tips kun jij duurzaam ondernemen in de horeca!