Steeds meer bedrijven maken gebruik van e-learning. En dat is niet vreemd: e-learning kent namelijk verschillende voordelen. Het is een moderne en efficiënte manier om kennis over te dragen aan de werknemers. Ben je aan het overwegen om e-learning in je bedrijfsproces te integreren? In dit artikel bespreken we hoe je dat op een effectieve manier kunt doen.

E-learning voor bedrijven

Wat is e-learning precies? E-learning betekent letterlijk ‘elektronisch leren’. Het gaat dus om een leersituatie waarbij gebruik wordt gemaakt van elektronica, zoals computers. Vaak wordt er bij e-learning een online training gegeven, die mensen vanachter hun computer kunnen volgen. Deze training kan ‘live’ plaatsvinden, maar hij kan ook vooraf opgenomen zijn. Maar e-learning kan ook zo simpel zijn als het lezen van een online artikel of het invullen van een online quiz.

E-learning kan om verschillende redenen worden ingezet. E-learning wordt binnen de zakelijke wereld bijvoorbeeld gebruikt ter ondersteuning van personeel, om diverse processen te stroomlijnen en om effectiever zakelijk te leren. Het gebruik van e-learning is dan ook populair en de verwachting is dat dit gebruik alleen nog maar zal groeien. Zo deed 77% van de Amerikaanse bedrijven in 2017 al aan e-learning en dat is sindsdien ieder jaar gegroeid. En bedrijven die gebruik maken van e-learning genereren gemiddeld 42% méér inkomen. Genoeg redenen om ook aan e-learning te beginnen dus. Maar wat maakt e-learning nu precies zo effectief?

De voordelen van e-learning

Zoals gezegd kent e-learning verschillende belangrijke voordelen. Een groot voordeel is natuurlijk dat e-learning overal en op ieder moment kan plaatsvinden. Werknemers hoeven de training niet gezamenlijk te volgen en kunnen daarom zelf bepalen wanneer ze aan de e-learning toe zijn. Ook kan er binnen e-learning gebruik worden gemaakt van simulaties en andere vormen van moderne multimedia. Verder kan de informatie in de e-learning op een makkelijke manier nog eens opgefrist worden (door het programma simpelweg nog een keertje te volgen) en bespaart het kosten. Er hoeven immers geen lesruimtes te worden gehuurd, er zijn minder docenten nodig en er kan op reistijd bezuinigd worden (aangezien e-learning vanaf elke locatie mogelijk is).

De voordelen van e-learning voor bedrijven op een rijtje:

  • E-learning is flexibel, het kan op ieder moment en op iedere locatie plaatsvinden.
  • Bij e-learning kan er gebruik worden gemaakt van moderne multimedia en software.
  • Met e-learning kun je de training aanpassen aan de behoefte en het niveau van de werknemer.
  • Met e-learning bespaar je geld.

Wetenschappelijk onderzoek heeft deze voordelen ook bevestigd: uit grote meta-analyses blijkt dat e-learning een volwaardig en effectief alternatief is voor klassikaal leren.

Het implementeren van e-learning in je bedrijf

Waar moet je precies opletten als je e-learning binnen je bedrijf wilt gaan implementeren? Het beste kun je daarvoor de volgende vier stappen doorlopen:

  1. Reflecteer op wat je precies wilt bereiken met e-learning. Wat zijn de leerdoelen?
  2. Stel een budget vast. Hoeveel geld heb je te besteden aan e-learning?
  3. Kies een programma. Welk technologisch platform ga je voor e-learning gebruiken? Als je bedrijf over een IT-afdeling beschikt, kunnen zij hier mogelijk mee aan de slag.
  4. Uitvoering e-learning. Als je het juiste programma hebt, kun je beginnen met de e-learning. Blijf gedurende het hele proces reflecteren op de voortgang en kijk of er aspecten zijn die in de toekomst verbeterd kunnen worden.

Verder helpt het natuurlijk als je gemotiveerde werknemers hebt. Maak duidelijk wat het belang van de e-learning is en zorg ervoor dat het programma interessant is en de aandacht vasthoudt. Op deze manier kan ieder bedrijf profiteren van de vele voordelen van e-learning.

Alvast veel succes gewenst!