Over precies een week begint de tweede editie van de Duurzame Jonge 100 (DJ100), de zoektocht naar 100 van de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. De verkiezing werd in september 2013 geïnitieerd na een spontane Twitter-actie door een aantal jonge twintigers die de wereld willen laten zien hoeveel energie en potentie de jonge generatie de wereld biedt. Een maand later waren er al meer dan 300 jonge koplopers genomineerd. De Duurzame Jonge 100  van 2013 bood een indrukwekkende lijst  van projecten, initiatieven en  wereldverbeteraars, die afgelopen jaar niet stil hebben gezeten!  
 
Een grondstoffenpaspoort, energieopwekking uit planten, klimaatonderzoek op de Noordpool, een speech bij de Verenigde Naties, of een concert dat van begin tot het eind duurzaam geproduceerd wordt. Het stond allemaal in de lijst van afgelopen jaar. Maar hoe hebben deze initiatieven en de mensen erachter zich ontwikkeld? En wat hebben zij afgelopen jaar meegemaakt?
 
Ruud Zandvliet van Taxi Electric laat weten dat er dit jaar weer een groot aantal nieuwe elektrische taxi’s rijden door Amsterdam én dat er plannen zijn om flink uit te breiden: “We begonnen als elektrisch taxibedrijf, maar zijn nu uitgegroeid tot een sociale onderneming. Voor ons betekent succesvol zijn dat we positief scoren op duurzaamheid én sociale impact.” Lisanne van Zwol van Kromkommer lanceerde dit jaar een succesvolle soeplijn van gekke groenten, groenten die vanwege hun afwijkende grootte of vorm afgedankt worden in het huidige supermarktsysteem.  Een opvallende naam is ook Boyan Slat, oprichter van de OceanClean Up. Hij presenteerde onlangs in New York de resultaten van een 350 pagina tellende haalbaarheidsstudie naar zijn baanbrekende oplossing om het plastic in de oceanen op te ruimen. De komende drie jaar hoopt hij met behulp van crowdfunding – de teller staat nu op 1,6 miljoen dollar – de installatie ook daadwerkelijk te gaan bouwen.
 
Alexander Nijdam van de Solar Bell, een deurbel die werkt op zonne-energie, vertelt: “De DJ100 heeft mij geholpen aan waardevolle contacten en een uitgebreid netwerk. Tijdens de lancering van de DJ100-lijst van vorig jaar ontmoette ik Maarten de Jong, die met crowdfundingplatform Oneplanetcrowd in de DJ100 stond. Met zijn hulp hebben we financiering kunnen binnenhalen voor mijn initiatief. Vanaf daar is het hard gegaan met de bekendheid van de Solar Bellen het project is snel gegroeid. Voor de volgende fase heb ik contact gezocht met een andere koploper uit de lijst, Bart de Vries van Eco-logisch, de eerste duurzame bouwmarkt van Nederland. Hij heeft ervaring met het op grote schaal uitrollen van een product en geeft mij nu tips en adviezen.” 
 
De tweede editie van de DJ100-verkiezing gaat volgende week van start. Vanaf dinsdag 2 september is het mogelijk jezelf of iemand anders voor te dragen voor de DJ100-lijst van 2014.
 
Over de Duurzame Jonge 100
De Duurzame Jonge 100 (DJ100) is een zoektocht naar 100 van de meest innovatieve en inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Na het succes 2013 gaat de DJ100 dit jaar verder als een beweging van jonge mensen met impact die samen hun duurzaamheidsambities willen versnellen, en bedrijfsleven en overheden uitdagen om met hen mee te bewegen. Meer informatie over de DJ100 is te vinden op  www.dj100.nlFacebook en via @dj100tweets.