Heb jij plannen voor slimme innovaties voor je bedrijf? Dan zoek je mogelijk een manier om je plannen te financieren, zodat je ze werkelijkheid kunt maken. Niet iedere ondernemer heeft voldoende vermogen om uit eigen zak te betalen, en dat is ook niet altijd de beste keuze omdat je een gezonde financiële buffer moet vasthouden. Hoe kun je je innovatie financieren?

Zakelijke lening

De snelste manier om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, is natuurlijk door een zakelijke lening af te sluiten. Hiervoor moet je een goed investeringsplan langs bij een kredietverstrekker. Er komt dan in één keer een groot bedrag beschikbaar om je innovatie mee te financieren. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat geld lenen niet gratis en dat je aan financiële verplichtingen moet blijven voldoen tot de lening is afbetaald. Interesse in een zakelijke lening? Op de website van Floryn vind je antwoorden op de vraag ‘hoeveel kan ik zakelijk lenen?’.

Subsidies en regelingen

Oriënteer je op mogelijke subsidies of regelingen waar je gebruik van zou kunnen maken. Mogelijk kun je op deze manier op een gunstige manier de gewenste innovatie financieren. Als je bijvoorbeeld internationaal gaat innoveren, zijn er verschillende Europese regelingen (bijvoorbeeld Eurostars, Horizon Europe en INTERREG). Binnen Nederland bestaan er voor aangewezen sectoren en doelinnovaties subsidies en regelingen die op verschillende niveau verleend kunnen worden (gemeente, provincie of het Rijk). Voor startups en scale-ups heeft de overheid kredieten en andere financiële regelingen voor startups, scale-ups of snel innoverende mkb’ers, zoals de vroegefasefinanciering (VFF), het Innovatiekrediet en borgstelling.

Fiscale regelingen

Het is ook mogelijk bij om innovatieve vernieuwingen gebruik te maken van fiscale voordelen die de investering uiteindelijk minder duur doen uitvallen. Het gaat dan om regelingen voor research & development, innovatieve producten, procesinnovatie, energie- en milieu-investeringen. Het voordeel komt dan weliswaar pas na het maken van de investering, maar dat kun je dan incalculeren bij je financiering. Ook als je bijvoorbeeld een zakelijke lening bij Floryn neemt om je innovatie te financieren, kun je achteraf het fiscale voordeel claimen.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden die je zou kunnen toepassen om je financiering rond te krijgen en je innovatieve plannen te realiseren. Neem echter geen onverantwoorde financiële risico’s, hoe mooi je plannen ook zijn. Laat je bij twijfel adviseren, bijvoorbeeld door een kredietverstrekker als je voor een zakelijke lening kiest.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.