In deze tijd staan veel soorten bedrijven voor dezelfde uitdaging: verduurzaming. In iedere branche zie je slimme verbeteringen. Zelfs de cannabisbedrijven dragen hun steentje bij. Hoe ze dat doen? Wat te denken van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal.

Cannabis en milieuvriendelijke verpakkingen

Als je denkt aan milieuvriendelijke verpakkingen bij coffeeshops kom je misschien niet verder dan de kleine dingen. Bioplastic gripzakjes en voorgedraaide joints meegeven in kartonnen verpakkingen in plaats van kunststof bijvoorbeeld. Maar de cannabisbranche is groter dan alleen de coffeeshops. Online kun je ontzettend veel online headshops en growshops vinden. Daar verkopen ze allerlei rokersbenodigdheden en accessoires voor het zelf kweken van cannabis. Denk aan wietzaadjes, gripzakjes, pijpjes en een vaporizer. Deze producten zijn immers allemaal legaal in Nederland.

Bij deze online cannabisbedrijven valt een enorme winst te boeken. In het magazijn van bijvoorbeeld Dutch-Headshop, één van de grootste in de branche, zijn ze volledig overgestapt op recyclebare, milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen.

Van wietzaadjes tot vaporizers

Duurzaam verzenden staat hoog in het vaandel bij de online headshop. Naast de verpakkingsmaterialen wordt er bij het verwerken, verpakken en verzenden zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu. Ook wordt er samen met groothandels gekeken naar manieren om retourzendingen te voorkomen. Iets dat meer bedrijven zouden moeten doen.

Niet alleen in het magazijn wordt ingezet op verduurzaming. De bedrijven maken huismerk producten zoals gripzakjes, joint tubes, rolling trays, grinders en zelfs waterpijpen van duurzame materialen zoals bioplastic. Ook bij het verbreden van het assortiment krijgen producten die duurzaam zijn verpakt de voorkeur. Een goed voorbeeld zijn de vaporizers en wietzaadjes. Ontzettend populaire producten in Nederland. De verpakkingen van wietzaadjes worden tegenwoordig niet langer gemaakt van milieubelastende materialen. Verpakkingen, steeklabels en bijbehorende ontkiembakjes van wietzaadjes worden steeds vaker gemaakt van PLA maïs kunststof. Dat is minder schadelijk voor het milieu en voorkomt blijvend zwerfafval. Ook kost het minder energie om het te maken.

Verduurzaming en gezondheid gaan hand in hand. Daarom wordt er zelfs bij cannabisbedrijven gezocht naar manieren om de gezondheid van klanten te verbeteren. Gezondheid en wiet roken is geen match made in heaven. Daarom willen veel wiet-gerelateerde bedrijven mensen aansporen om te gaan verdampen met een vaporizer. Zo’n elektrisch apparaat verdampt rookwaren en verbrandt ze niet. Daardoor krijg je minder schadelijke stoffen binnen zoals teer. Een vaporizer is ook niet geschikt voor tabak. En we weten natuurlijk allemaal hoe slecht dat is voor de gezondheid.

Duurzame bedrijfsvoering

De eerste stappen richting een duurzamere cannabisbranche zijn gemaakt. Duurzame bedrijfsvoering is de key in deze strijd. Online headshops doen er alles aan om zo duurzaam mogelijk te verzenden en energiekosten laag te houden. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van zonnepanelen en warmtepompen. Misschien is de link tussen cannabis en duurzaamheid wel duidelijker dan mensen op het eerste gezicht denken. Want als iets groen is, is het wel cannabis. Gelukkig beginnen de bedrijven ook steeds groener te kleuren.