Afgelopen jaren ben ik enorm op zoek geweest naar zingeving binnen mijn werk als directeur bij een IT bedrijf. Ik ben erachter gekomen dat wanneer je echt duurzame impact wilt maken met je bedrijf dit alleen maar mogelijk is door het maatschappelijke te incorporeren in de core van je business. Vanuit daar wordt de voornaamste inkomstenstroom duurzaam gemaakt en is het bedrijf de hele dag bezig met een positieve impact te maken op onze wereld.

Wanneer we naar een consultancy bedrijf kijken, wat Incentro is, dan is deze core business eigenlijk heel plat; het gaat dan om mensen en om de software die deze mensen realiseren.

Kenia

In het geval van mensen, dan gaat het in de maatschappelijke wereld vaak om inclusiviteit. Het kunnen meedoen aan de maatschappij; oftewel het krijgen van een zinvolle besteding of een baan. Zelf vind ik in Nederland Specialisterren een mooi voorbeeld. Zij halen autistische jongeren uit de Wajong door ze opleiding en werk te geven als testers. Zelf kijken wij verder dan de Nederlandse grens. We zoeken een plek waar mensen moeilijk aan werk komen, terwijl de randvoorwaarden er goed genoeg uitzien om dit te realiseren. Zo kwamen we uit in Kenia: Een land waar voldoende IT-ers afstuderen, maar de banen schaars zijn (werkloosheid in de top 5 van de wereld). Een land waar de infrastructuur goed is en Nairobi erg goed bereikbaar is. Een land waar ze Engels als voertaal hebben en het tijdsverschil niet meer dan 2 uur is. En bovenal een land waar inclusiviteit een belangrijk topic is en alleen maar een groter topic gaat worden in de komende jaren.

Fair Trade Software

Leuk, dat klinkt als outsourcing naar goedkope lonen landen. Misschien is dat het ook wel, zij het niet dat we de maatschappelijke impact als belangrijkste doel hebben. Daarom kiezen wij ervoor om onze software via de Fair Trade Principles te leveren. Eerlijke lonen, gelijke behandeling en daarnaast het belangrijkst: opleiding door middel van co-creatie met Nederlandse developers. We mogen het daarom Fair Trade Software noemen.

Sustainable impact software

Ok, dan hebben we de menselijke kant afgedekt. De core van ons bedrijf zijn naast de mensen ook de software die we realiseren. Hoe kunnen we hier nu het beste impact realiseren? Eigenlijk spreekt dat voor zich. Door middel van software-oplossingen is het mogelijk om basale problematiek, welke in Afrika nog veel spelen, bij te staan of zelfs op te lossen. En niet alleen in Afrika, maar ook in Nederland zijn er voldoende impact software oplossingen te verzinnen die bijdragen aan een duurzamere wereld.

Op deze manier veranderen we een bedrijf waar MVO en duurzaamheid bijzaak is, hoofdzaak. Voor mij heeft deze zingeving in ieder geval al een leeg plekje opgevuld die al heel lang knaagde.

En daar hebben we hulp bij nodig: is jouw branche toe aan verduurzaming en wil je onderzoeken of IT oplossingen hierbij aan kunnen bijdragen? Wil je jouw software IT inkoop beleid duurzaam maken? Begin dan hier.

Coert Prins, managing director online Incentro