Inmiddels klinken de 3 R´s: ‘reduce, reuse, recycle’ ons wel bekend in de oren.  Als hedendaagse ondernemer is het essentieel voor jouw bedrijf om deze waarden te weerspiegelen. Niet alleen om het milieu te helpen, maar ook om het merkvertrouwen onder milieubewuste consumenten te vergroten. Maar wat maakt nou een duurzame verpakking zo duurzaam?  Wat zijn hierin de verschillende opties? 

Reduce & recycle: minder afval & minder dierenleed

Volgens Greenpeace belandt er iedere minuut een vuilniswagen aan plastic afval in zee.  Dat plastic slecht afbreekbaar is, is algemeen bekend. Verder zorgt het voor nog veel meer nadelen voor ons milieu. Zo zijn er steeds meer zieke (zee)dieren en is er een verspreiding van microplastic gaande. Helaas wordt er, desondanks al deze nadelen, nog veel te weinig van dit afval gerecycled. Hoogstens tijd om te kijken naar mogelijke alternatieven: 

Klimaatneutraal (gerecycled) papier/ karton

Papier of karton is een goede optie om wegwerp plastic tegen te gaan. Echter om bossen en regenwouden te beschermen is het van belang dat er wordt gekozen voor een gerecyclede variant. Papier en karton zijn bij uitstek producten van de toekomst en dus een milieuvriendelijk alternatief voor plastic

Biologisch-afbreekbare PLA-verpakkingen 

Ook de PLA-verpakkingen, zoals biobased drankkarton en/ bioplastic, worden steeds populairder. Deze verpakkingen bestaan grotendeels uit plantaardige producten zoals mais of suikerriet. Het goede nieuws hierbij is dat deze soort van plastic een kleinere CO2-voetafdruk heeft dan regulier plastic. Echter is het wel zo dat hier goed moet worden opgelet. Niet alle soorten bio-plastic zijn ook biologisch afbreekbaar, dit hangt nauw samen met de grondstoffen. Zorg er dus voor dat je zorgvuldig de grondstoffen in jouw verpakkingsmateriaal nagaat. Verder zijn de recycle processen van het bioplastic moeizaam. Hierbij is het probleem dat het bij het restafval eindigt en niet bij het plastic of gft-afval mag. Daarnaast kan een plasticzak van bio-plastic ook alsnog in de zee terecht komen en is hierdoor alsnog gevaarlijk voor (zee)dieren.

Veganistische stickers

Het dierenleed wat verpakkingen met zich meebrengt is niet alleen terug te vinden in de zee. Helaas worden voor vele soorten lijm nog stoffen gebruikt uit beenderen. Dit geldt ook voor de lijm van vele stickers. Wil je dat jouw product geschikt is voor de veganistische consument? Maak dan gebruik van veganistische stickers voor een duurzame verpakking.   

Glas als alternatief

Statiegeldglas is een goede milieuvriendelijke optie, omdat het vaak hergebruikt kan worden. Volgens Milieucentraal is een bierfles met statiegeld is bijvoorbeeld 8 keer minder belastend voor het milieu dan wegwerp variant.

Het maken van nieuw glas is echter een ingewikkeld proces waarvoor veel energie moet worden verbruikt. Wanneer er wordt gekozen voor een recycle-proces is het grote voordeel dat de stof eindeloos recyclebaar is en verder geen nieuwe grondstoffen nodig zijn

´Reuse`: hergebruik als duurzame optie

Wanneer er hergebruik mogelijk is van een verpakking is dit vaak een duurzame optie.

Laat bijvoorbeeld jouw klant een herbruikbare verpakking (broodtrommel, glas, mok) zelf meenemen. Stel bijvoorbeeld voor om i.p.v. een wegwerp koffiebeker een herbruikbare koffiemok aan te bieden. Wanneer je dit nog doet in combinatie met een leuke actie (korting op koffie in een eigen meegebrachte koffiemok) is dit voor zowel het milieu als de klant een voordeel! Dit geldt natuurlijk wel alleen wanneer de koffiemok dan ook meerdere keren wordt gebruikt. 

Er zijn dus veel aandachtspunten bij het kiezen voor een juiste verpakking. Welke verpakking het meest duurzaam is voor jouw bedrijf? 

De meest duurzame verpakking is en blijft géén verpakking

Probeer dus verpakkingen te beperken, kan het niet anders en moet je jouw product verpakken kijk dan naar jouw doelgroep, branche en de wijze waarop het afval kan worden verzameld en/of hergebruikt/gerecycled. 

Foto: © UvGroup/ Shutterstock