Duurzaamheid zit in het DNA van Moonen Packaging en onze ambitie voor 2026 is helder: we streven naar CO2-neutraliteit van onze eigen bedrijfsvoering en downstream naar onze klanten. Ook zijn we koploper in duurzame verpakkingsoplossingen in Europa. Dat is onze stip aan de horizon! Samen met onze klanten streven wij naar de beste verpakkingsoplossingen voor de klant, de planeet en daarmee onze toekomstige generaties. Het toewerken naar een CO2-neutrale economie is wat ons betreft geen streven, maar een must.

Op 11 november 2021 was ik aanwezig bij het Nationaal Sustainability Congres, waar ik hoorde over de impact van B Corporations. Het eerste zaadje werd daarmee geplant. Na verder onderzoek over de certificering van B Corp™ waren we als onderneming ervan overtuigd dat wij onderdeel wilden worden van deze gemeenschap.

B Corp™ is een wereldwijde beweging van mensen die het zakendoen gebruikt om goed te doen. Zij zijn ervan overtuigd dat overheden en particuliere organisaties niet alle sociale en milieuproblemen kunnen oplossen, maar dat bedrijven kunnen bijdragen aan het oplossen van deze problematiek. Moonen Packaging deelt deze visie. Het is als bedrijf niet meer genoeg om enkel bezorgd te zijn, zonder actie te ondernemen en enkel korte termijn winst te behalen. Door een B Corp™ te worden wil Moonen Packaging haar impact vergroten.

Duurzaamheid staat al jaren centraal bij Moonen Packaging. Ruim 20 jaar geleden kwam het besef dat wij een voorstadium van afval verkopen. Daar voelen we ons verantwoordelijk voor; we willen juist een positieve impact op de wereld hebben. Nederland is een relatief klein en dichtbevolkt land. Hierdoor is de biocapaciteit per inwoner kleiner dan het wereldwijde gemiddelde. Maar toch: als iedereen in de wereld zou leven zoals Nederlanders, dan zouden we 3,6 aardes nodig hebben om in onze behoeftes te voorzien*. En we hebben er maar één.

Als groothandel en ketenregisseur heeft Moonen Packaging een unieke positie. Als bedrijf kunnen we niet alleen eigen, interne processen verduurzamen, maar ook klant en fabrikant beïnvloeden. Zo vergroten wij onze impact op verduurzaming.

Met het behalen van het B Corp™-certificaat sluiten we ons aan bij een gemeenschap van circa 6000 bedrijven wereldwijd. Hiermee hopen wij meer impact te kunnen maken als duurzaam verpakkingsbedrijf en anderen te inspireren en stimuleren met duurzame oplossingen.

Hans Houtappels, CEO Moonen Packaging

*Bron: https://www.footprintnetwork.org/nederland/

Moonen Packaging is al jaar en dag sponsor van de MVO Manager van het Jaar verkiezing!