Dat blijkt uit recent onderzoek van Landor Associates in New York. Uit de studie blijkt dat 64 procent van de Amerikaanse respondenten niet spontaan een ‘groen’ merk kon noemen. Zelfs 51 procent van de ondervraagden die zichzelf als milieubewust beschouwt kon niet op een merknaam komen. Volgens directeur van Landor, Adam Adamson, is het makkelijk voor een bedrijf om zich groen te noemen, maar is de boodschap voor de consumenten vaak niet helder. “Begrippen als eco-vriendelijk, brandstofefficiënt, biologisch afbreekbaar, natuurlijk en organisch worden bij verschillende productcategorieën gebruikt om het groene element te benadrukken. Dat werkt verwarrend voor de consument.”
Volgens merkenexperts is groene marketing speciaal lastig voor bedrijven uit ‘verdachte’ branches zoals oliemaatschappijen, wier milieuvriendelijke inspanningen kunnen worden geïnterpreteerd als het ‘groenwassen’ van dubieuze activiteiten. Zo werd Ford door milieugroeperingen van groenwas-praktijken beschuldigd, omdat de autofabrikant in campagnes beloofde te werken aan schone brandstof en schone wagens, terwijl er niet werd gesleuteld aan de milieuvriendelijkheid van de bestaande productlijn.
Ondertussen zoeken andere bedrijven alternatieve manieren om zich als groen te profileren. Zo hebben Daimler Chrysler, Alcoa en AbTech in de VS aansluiting gezocht bij het publie-private samenwerkingsverband EcoZone van EcoMedia. De bedrijven betalen 5000 dollar per billboard voor hun naamsvermelding op borden met publieke voorlichtings-boodschappen over het milieu.